De afgelopen dagen moest de goudprijs weer wat terrein prijsgeven, waarbij deze zich uiteindelijk toch niet kon handhaven boven het niveau van 1250 dollar per troy ounce. Is er nu een man overboord op de goudmarkt? De meeste analisten zijn van mening dat dit zeker niet het geval is. Het goud is vooral het slachtoffer van een weer sterkere dollar, die op zijn beurt de lucht in werd gejaagd door de zelfverzekerde taal die vanuit de Amerikaanse centrale bank wordt gesproken. De FED is er namelijk nog steeds vrij zeker van dat de rente op korte termijn kan verhoogd worden.
Dat zou met name in juni kunnen gebeuren. Of het inderdaad zo ver zal komen, moet natuurlijk nog afgewacht worden. Bovendien is het allesbehalve zeker dat de dollar verder zal stijgen wanneer de rente naar omhoog gaat. In de afgelopen maanden gebeurde het wel vaker dat op de financiële markten averechts reageerden op bepaalde gebeurtenissen. Hoe dan ook, in geen geval lijkt het opwaarts potentieel voor het goud op langere termijn in gevaar te komen. De meeste analisten blijven positief voor de goudmarkt.
Blackrock, de grootste vermogensbeheerder in de wereld, vindt het moment zelfs hoogst geschikt om goud te kopen. Russ Koesterich, Head of Asset Allocation bij één van de grootste fondsen van Blackrock, verwijst in dat verband naar de lage en zelfs negatieve rentevoeten, de trage economische groei en de eerste potentiële signalen die zouden kunnen wijzen naar de komst van inflatie. Koesterich is van mening dat de edelmetalen in het algemeen en goud in het bijzonder van de hierboven geschetste situatie moet kunnen floreren.
Hij gelooft dat de rente nog geruime tijd laag zal blijven. Goud bezit de kenmerken van zowel een grondstof die gemakkelijk kan opgeslagen worden als van een valuta waarvan het aanbod beperkt is en dat speelt in het voordeel van dit edelmetaal. De financiële markten zijn zich dan ook meer en meer bewust van de voordelen verbonden aan goud, zilver, platina enzovoort. De gewijzigde dynamiek op de goudmarkt kan op langere termijn alleen maar leiden tot een stijging van de goudprijs. BlackRock was samen met Pacific Investment Management Co. (PIMCO) in maart één van de eerste grote fondsbeheerders die het advies gaven om te beleggen in vastgoed, inflatiegelinkte obligaties en dus ook goud.