In de afgelopen maanden werden we regelmatig om de oren geslagen met waarschuwingen dat we aan de vooravond van de volgende crisis zouden staan. Overal rond ons waren zeepbellen ontstaan die op een bepaald moment noodgedwongen zouden moeten ontploffen. Want was het niet zo dat de centrale banken met de rug tegen de muur stonden en niet meer wisten van welk hout pijlen maken? Maar totaal onverwacht pakten de centrale bankiers uit met een nieuwe toverformule in de vorm van negatieve rentevoeten.
En die gaven alleszins de financiële markten wat meer zuurstof. Maar negatieve rentevoeten of geen negatieve rentevoeten, als puntje bij paaltje komt is er uiteraard nog niets opgelost. Want de centrale bankiers hebben altijd geweigerd om de problemen bij de wortel aan te pakken, ze hebben er zich steeds toe beperkt om de bal voor zich uit te schoppen. Waarschijnlijk is het nu te laat om nog een sluitende oplossing te bedenken, het enige wat de monetaire politiek nog kan bereiken is uitstel van executie. Want zowat iedereen is het er over eens dat de huidige situatie niet kan blijven duren.
De hedge fund beheerders trekken dan ook gezamenlijk aan de alarmbel. Het betreft meer bepaald een kliekje bestaande uit
J. Kyle Bass, Leon Cooperman, Paul Brewer en Ken Tropin. Op de SALT Conference in Las Vegas waarschuwde Bass, beheerder van Hayman Capital Management, dat we ons momenteel naar analogie van de situatie in 2007 in maart of april van dat jaar bevinden. De crisis zou dus ergens in de staart van dit jaar moeten uitbreken. Er is dus op het eerste gezicht nog niets aan de hand, maar onderhuids broeit en borrelt er van alles. En dat alles zal vroeg of laat aan de oppervlakte moeten komen.
Bass, die veel geld verdiende aan de komst van de subprimecrisis, verklaarde dat zijn fonds alle risicovolle posities op de kredietmarkten en de beurzen al tussen juli en december van vorig jaar heeft gesloten. Dat ging minder vlot dan gedacht, want het bleek aartsmoeilijk om een tegenpartij te vinden. En dat dreigt volgens Bass ook het belangrijkste probleem te worden wanneer de volgende crisis losbarst, want de liquiditeit op heel wat markten is verdwenen. Het meest bedreigd zijn op dat vlak de obligatiemarkten. Zijn collega’s zaten min of meer op dezelfde golflengte, wanneer deze hedge funds managers het gelijk aan hun zijde krijgen staan ons nog moeilijke tijden te wachten.