Peter Boockvar is een naam die de Europeanen misschien niet zo heel veel zal zeggen, maar in de Verenigde Staten is de Chief Market Analyst van The Lindsey Group een levende legende. Zijn bedrijf gespecialiseerd in macro economische en marktenresearch is gevestigd in Washington DC. Boockvar is bovendien een man die geen blad voor de mond neemt, hij zegt onomwonden waar het op staat. Naar zijn mening zijn we recent aan iets voorbij gestapt dat veel belangrijker is dan het op het eerste gezicht leek.
Er vond namelijk een meeting plaats tussen president Obama en vice president Biden met Federal Reserve voorzitter Janet Yellen. Een dergelijke ontmoeting lijkt op het eerste gezicht niets bijzonders te zijn, maar is dat niettemin wel degelijk. Het is namelijk ooit eerder in de geschiedenis van de VS gebeurt dat een dergelijke ontmoeting ‘onverwacht’ plaatsvond. Hetgeen aangeeft dat er ‘iets’ belangrijks op de agenda stond. Maar wat dat ‘iets’ wel mocht zijn, kwamen we niet aan de weet. Boockvar meent echter te weten wat er op de agenda stond.
De Amerikaanse regering heeft namelijk al lang in de gaten dat het grondig aan het mislopen is in het financieel systeem. Boockvar vermoedt dat Obama gevraagd heeft aan Yellen om geen al te grote puinhoop na te laten voor Hillary Clinton. Eigenlijk kwam zijn verzoek er op neer dat de Amerikaanse centrale bank zich voorlopig koest zou houden en dus haar basisrente ongewijzigd zou laten. Het is volgens Boockvar duidelijk dat we helemaal op het verkeerde spoor zitten. De centrale banken, en dan op de eerste plaats de Amerikaanse, zijn volop bezig met het opblazen van de obligatiemarkten wanneer we hen hun gang laten gaan.
In dat verband moet volgens Boockvar de problematiek rond de eigendom van de Federal Reserve Bank eens grondig bekeken worden. Economieprofessor Andrew Levin van Dartmouth College pleitte er onlangs voor om aan de grote klok te hangen dat de FED in feite in privé-handen is, terwijl iedereen aanneemt dat het een overheidsinstantie is. Hij vreest dat Janet Yellen uiteindelijk toch negatieve rentevoeten zal verwelkomen, wat in feite zou neerkomen op een belasting op kapitaal. Elke econoom die volgens Bockvaar gelooft in de kracht van negatieve rente, zou terug naar school moeten. De FED is zoals de andere centrale banken volop bezig om ons financieel systeem naar de knoppen te helpen. Een implosie van de obligatiemarkten zou de lont aan het kruidvat kunnen brengen, de daaropvolgende ontploffing kan catastrofale gevolgen hebben.