Stilaan wordt duidelijk wat iedereen al lang had vermoed: het invoeren van negatieve rentevoeten heeft ons geen bal geholpen, het zwalpende economische schip is niet rechtgetrokken. En dat zal ook niet gebeuren, zodat de kapitein op zoek moet gaan naar alternatieven. Met de kapitein bedoelen we in deze context natuurlijk de centrale banken. Deze zitten stilaan met de handen in het haar, want hun strategie werkt voor geen meter. Een logische vraag die kan worden gesteld is dan ook de volgende: wat moet er nu gebeuren?
Dominic Konstam van Deutsche Bank probeert een antwoord op deze vraag te formuleren. Naar zijn mening hoeven we niet meer te rekenen op positieve effecten van de negatieve rentevoeten. Het voorbeeld van Japan spreekt in dat verband boekdelen. De Japanners hebben alle hoop al opgegeven om nog een straaltje licht aan de horizon van de negatieve rentevoeten te vinden. Datzelfde lot staat ook Europa te wachten, maar we zullen nog enkele maanden geduld moeten koesteren alvorens dat besef is doorgedrongen tot de Europese Centrale Bank.
De ECB heeft al laten weten niet afkerig te staan ten opzichte van helikoptergeld, het gratis uitdelen van geld aan de bevolking in de hoop dat dit geld daadwerkelijk voor consumptie aangewend zal worden. Het aanzwengelen van de consumptie zou dan vervolgens de economie in een hogere versnelling moeten brengen. Maar ook hier verwacht Konstam weinig heil van, hooguit kan er van een tussenstap sprake zijn. Er moet dus iets anders uit de bus komen en dat iets kan maar één zaak zijn. Meer bepaald iets waar we ’s nachts onze slaap voor kunnen laten.
Geen van alle ingezette middelen heeft tot dusver gewerkt en dus komt het ‘ultima ratio regionum’ op de proppen. Met deze Latijnse spreuk, die gegrift stond op de kanonnen van Lodewijk XIV wordt natuurlijk de bail in bedoeld. Met de neus op de feiten gedrukt, zal de Europese Centrale Bank geen enkele andere keuzemogelijkheid dan een deel van de welvaart van de burgers aanslaan. Deze zullen daar uiteraard niet van gediend zijn, maar daar zal de ECB zich niets van aantrekken. Wie dit scenario wil vermijden, kan beter eieren voor zijn geld kiezen. Met een flinke voorraad goud en zilver op zak, mag u zich een stuk veiliger voelen.