We leven in een tijdperk dat gekenmerkt wordt door een volledige afwezigheid van inflatiegevaar. Deze stellingname is misschien enigszins overdreven, want in de verte begint er zich toch iets af te tekenen wat in de verte op inflatie kan wijzen. Dat is meer bepaald in de Verenigde Staten het geval, zij het voorlopig nog slechts in zeer beperkte mate. Maar reden tot panikeren is er zeker nog niet, want Europa kreeg in maart nog maar eens met negatieve inflatie (zeg maar deflatie) af te rekenen. Het probleem is echter dat de wereld het zicht op het fenomeen inflatie compleet is verloren.
In principe moeten de prijzen in een vrije markt dalen, dat is de natuurlijke gang van zaken. Het productieproces van een aantal producten wordt efficiënter, waardoor de producten in kwestie goedkoper geleverd kunnen worden. Daardoor dalen dus de prijzen. Eén van de sterke punten van de vrijemarkteconomie is deze leidt tot een organisch goedkoper worden van de prijzen, iets waar de hele gemeenschap van profiteert. En waardoor dus onze levensstandaard toeneemt.
In de afgelopen jaren heeft bovendien het fenomeen China zijn invloed op het spel van vraag en aanbod uitgeoefend. Als gevolg van een vloed van producten uit China zijn de prijzen nog eens extra onder druk komen te staan. Dat was echter niet naar de zin van de centrale banken, die wanhopig snakten naar wat inflatie. Ze hebben dus maatregelen getroffen om de inflatie opnieuw wat op te krikken, weliswaar op een kunstmatige manier.
Maar nu is er een factor aan het veranderen, factor waar tot dusver nog niemand echt rekening mee heeft gehouden. De goederen die we vanuit China importeren worden stilaan duurder. Maar door de kunstmatige inflatiecreatie van de centrale banken hebben we verborgen inflatie gekregen. Stel dat we effectief 1% inflatie hebben, maar dat prijzen met 5% zouden zijn gedaald zonder het drukken van zoveel extra geld. Dat geld is echter wel gedrukt en dus is er 5% verborgen inflatie gecreëerd, verborgen inflatie die zich kan manifesteren wanneer de ingrepen van de centrale banken wegvallen. Die verborgen inflatie kan de komst van hyperinflatie in de hand werken wanneer de trend van prijsstijgingen in China zich verder zet. De hoogst mogelijke waakzaamheid is in deze dus geboden.