Het meest belangrijke cijfer in de wereld heeft een absoluut dieptepunt bereikt en dat voorspelt niet veel goeds. Want de gevolgen van deze evolutie zijn veel groter dan we ons op het eerste (en ook op het tweede) gezicht kunnen voorstellen. Voor lezers die denken dat we graag in raadsels spreken, volgt hieronder de uitleg over wat er feitelijk gaande is. We hebben daarbij even leentjebuur gespeeld bij niemand minder dan dr. Steve Sjuggerud, de uitgever van True Wealth. In de VS is deze man een begrip.
Om nu een kat een kat te noemen: wat is het belangrijkste cijfer in de wereld? Wel, dat is niets meer of niets minder dan de prijs van het geld. Want ‘money makes the world turn around’ of niet soms? Zowat elke belangrijke beslissing die ergens in de wereld gehouden wordt, houdt rechtstreeks of onrechtstreeks verband met de prijs van het geld. Bedrijven zullen bij het treffen van investeringsbeslissingen hoe dan ook altijd rekening houden met de prijs van het geld. Hetzelfde geldt voor de consument die een auto of een huis wil kopen.
Maar hoe wordt de prijs van het geld berekend? Dat kan op verschillende manieren gebeuren, maar de gemakkelijkste is ongetwijfeld de rente op de 10-jarige staatsobligaties. Die obligatie geldt land per land namelijk als de benchmark voor de andere rentevoeten. Toonaangevend hierbij is het “SJUG Number”, de gemiddelde rentevoet in de States (United States), Japan, de U.K. en Germany (de VS, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland). Er zijn uiteindelijk weinig economen die deze indicator volgen, maar het is niettemin interessant om hem in de gaten te houden.
En met dat “SJUG Number” is er wel degelijk iets aan de hand. In 1981 bereikte deze index een piek, de gemiddelde rentevoet in de vermelde landen bedroeg dat 12%. In 2008 was hij gezakt tot het ‘onvoorstelbare’ dieptepunt van 4%. Dat bleek echter maar klein bier te zijn ten opzichte van wat er dit jaar is gebeurd, want nog niet zo lang geleden is deze index teruggevallen onder het niveau van 1%. Wat is hier de betekenis van? Volgens Sjuggerud is het heel eenvoudig: we moeten zo snel mogelijk de biezen pakken uit risicovolle assetklassen en ons in de richting van de veiligheid van het goud spoeden.