Er gebeurt van alles op de markten voor edelmetalen wat we niet mogen weten. Op de goudmarkt wordt de goudprijs gemanipuleerd dat het een lieve lust is. De goudkevers, de liefhebbers van een belegging in goud, worden voortdurend bij de neus genomen in die zin dat ze tot dusver hebben kunnen fluiten naar een eerlijke prijsvorming voor een troy ounce goud. Dat er iets aan de hand is, staat inmiddels als een paal boven water. Het volstaat daarvoor om de situatie op de markt te volgen wanneer het daar rustig is.
Eind vorig jaar was de vrijdag tussen Thanksgiving Day en het weekend zo’n rustige dag. De meeste Amerikanen maken daar een brugdag van, er wordt dus nauwelijks gehandeld op de beurs van Wall Street. Maar ook op de Comex, de markt waar onder andere goud wordt verhandeld, blijft het dan doodstil. Maar vorig jaar kwam op die vrijdag plots een verkooporder voor goud in futures ter waarde van 2 miljard dollar uit de lucht gevallen. Ongelimiteerd, de verkoper was dus bereid om aan eender welke prijs zijn goud te dumpen.
We kunnen alleen maar veronderstellen dat iemand er bij gebaat is om de goudprijs zo laag mogelijk te houden. De onderdrukking van het goud gebeurt dus bij voorkeur op dagen dat de meeste handelaars nog aan de feestdis zitten of alleszins met hun gedachten elders vertoeven. De centrale banken, op de eerste plaats de Amerikaanse spelen, een centrale rol in dit gedrag. Het zijn namelijk zij die er om één of andere reden belang bij hebben dat de goudprijs onder een bepaald niveau wordt gehouden.
Een rationele prijsvorming voor goud is op die manier natuurlijk gewoon onmogelijk. De prijs die geafficheerd wordt, houdt op geen enkele manier rekening met de fundamentals. Daarbij denken we aan de alsmaar aanzwellende schuldenberg, het eindeloos creëren van nieuw geld en de economische instabiliteit. Ook de negatieve rentevoeten mogen we niet vergeten. Maar de dag van de afrekening zal ongetwijfeld aanbreken en dan wordt paal en perk gesteld aan dit soort praktijken. Met onvermijdelijk een explosie van de goudprijs tot gevolg.