De Europese beurzen waren gisteren opnieuw zwak gestemd, waarbij eens te meer de bankaandelen de kop van jut waren. Op zich is dat geen nieuw gegeven, ook in de eerste weken van dit jaar werden in deze sector al rake klappen uitgedeeld. Volgens een aantal analisten is het met de Europese banken zo erg gesteld dat sommige van de grootbanken zelfs virtueel failliet zijn. Er is sprake van zombiebanken die alleen met de steun van de Europese Centrale Bank in leven worden gehouden. Bevestiging hiervan hebben we nog niet gekregen, maar dat er iets loos is in de banksector staat als een paal boven water.
De crash van de beurskoers van Deutsche Bank laat in dat verband niet veel goeds vermoeden. Gisteren viel die koers terug tot de dieptepunten van begin februari. Beleggers konden het aandeel zelfs kopen aan koersen zoals die in maart 2009 werden opgetekend, op een moment dat de hele wereld leek te vergaan. Maar ook andere Europese bankaandelen zaten in het hoekje waar de slagen vallen, zodat er wel degelijk iets aan de hand is. De vraag is alleen wat.
Francesco Filia van Fasanara Capital legt in zijn "Short European Bank Thesis" uit wat er waarschijnlijk aan de hand is. Momenteel gaat alle aandacht uit naar de problemen in China, problemen die nog altijd niet opgelost zijn. Daarnaast is de Amerikaanse centrale bank vooral bezig met de dollar, die ze probeert zo laag mogelijk te krijgen. De FED zou graag een zwakke dollar combineren met hogere rentevoeten, wat natuurlijk een zware klus belooft te worden. Maar dit alles wil zeggen dat de euro aan zijn lot wordt overgelaten, evenals de yen trouwens.
Van zowel Europa als Japan wordt verwacht dat ze dus hun eigen boontjes doppen. In Europa moet dat gebeuren tegen de achtergrond van negatieve rentevoeten, wat neerkomt op de hel op aarde voor de banksector. Filia vreest dat de overlevingskansen voor de banken in een omgeving van negatieve rentevoeten relatief klein is. Deutsche Bank is dan ook alleen maar een symptoom van een kwaal die diepgeworteld is. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers moeten blijken hoe erg de situatie is bij de grootste Duitse bank en, bij uitbreiding, bij de andere Europese banken. Want die komen ook met cijfers.