De grote boeman van de centrale banken is momenteel de deflatie, maar zou wel eens verandering in kunnen komen wanneer we de deflatieperiode achter de rug hebben. Een plotse stijging van de grondstoffenprijzen kan als bij toverslag de inflatie terug tevoorschijn toveren. Want de werkende mens zal meer loon eisen om het hoofd te kunnen bieden aan de fors gestegen prijzen van zowat alle mogelijke goederen. Inflatie kan zo in een mum van tijd omslaan in hyperinflatie. Maar wat is hyperinflatie eigenlijk? Daarvoor nemen we eens een kijkje bij 3 periodes van hyperinflatie uit de recente geschiedenis.
Hongarije werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog getroffen door een golf van hyperinflatie die de oude mensen in dat land waarschijnlijk tot aan hun dood zullen herinneren. Op maandbasis liep de inflatie in de periode tussen augustus 1945 en juli 1946 op tot meer dan 1000%. Deze hyperinflatie was bewust uitgelokt door de overheid met één enkele bedoeling: de Hongaarse economie weer op de poten krijgen. Inflatie werd gebruikt als een soort belasting waarvan de opbrengst werd gebruikt om een land opnieuw op te bouwen dat door de oorlog volledig vernield was.
De golf van hyperinflatie in Zimbabwe ligt nog wat verser in het geheugen, in de periode maart 2007 tot en met midden november 2008 liep de inflatie in dit Afrikaans land op tot 100% op dagbasis. De oorzaak is bekend: president Mugabe maakte een flater van formaat door de blanke boeren, de ruggengraat van de economie van het land, te onteigenen, om hun gronden uit te delen aan de mannen die samen met hem voor de onafhankelijkheid hadden gevochten. Het gevolg was evenwel dat het land in de armoede werd gestort. De facto werd de Zimbabwe dollar vervangen door buitenlandse valuta’s als betaalmiddel.
Als het op hyperinflatie aankomt, kennen ze er in het voormalige Joegoslavië ook wel wat van. Tussen april 1992 en januari 1994 liep de inflatie in daar op tot 313 miljoen procent. U leest het goed: 313.000.000%. Dat betekent dat op minder dan anderhalve dag de prijzen verdubbelden. Het Zuidslavische scenario gelijkt sterk op wat zich in Hongarije na WOII afspeelde, behalve dat hier ook nog eens sprake was van een embargo vanwege een oorlog die uit de hand was gelopen. Als ze het woord hyperinflatie in Joegoslavië horen, krijgen ze nog altijd buikpijn! En blij dat ze waren dat ergens in huis nog wat goud verstopt was!