De recente correctie in de goudprijs hoeft de goudkevers niet echt ongerust te maken. Na de voorafgaande stijging was zo’n correctie eigenlijk te verwachten. Bovendien is de manipulatie van de goudmarkt nog altijd niet gedaan, één of andere onzichtbare kracht probeert het goud voorlopig in de gewenste richting te buigen. En slaagt daar voorlopig ook nog in ook. Maar anderzijds ondersteunen de huidige marktomstandigheden de edelmetalen.
Met name de negatieve rentevoeten vormen sterke steunpilaar voor de goudmarkt. Die negatieve rentevoeten zijn hard op weg om een wereldwijd fenomeen te worden. De Verenigde Staten tillen er nog niet te hard aan om de rente onder nul te laten zakken, maar zullen daar vroeg of laat toch toe gedwongen worden. De Amerikaanse centrale bank probeert nog de schijn hoog te houden dat de economie rijp is voor hogere rentevoeten, maar zal dat masker binnen afzienbare tijd weer moeten afwerpen.
Het fenomeen van de negatieve rentevoeten geeft namelijk aan dat het met de wereldeconomie bijzonder slap gesteld is. De VS kunnen zodoende geen eiland van economische groei blijven in een wereld waar economisch geen vuist meer kan worden gemaakt. Vroeg of laat zullen de financiële markten dit gaan beseffen en op dat moment zal het uur van het goud slaan. De goudprijs kan op dat moment door het dak vliegen.
Negatieve rentevoeten wijzen in de richting van grote onzekerheid, ze geven aan dat de centrale banken simpelweg niet meer weten van welk hout pijlen maken. In een dergelijke omgeving gedijt goud goed als één van de weinige activaklassen die weerwerk kunnen leveren aan die negatieve rentevoeten. Hoe langer de rente negatief wordt, hoe meer beleggers zich richting goudmarkt zullen wenden en hoe hoger de goudprijs kan stijgen. Want edelmetalen (vergeet ook zilver, platina, rhodium enzovoort niet) vormen in een dergelijke omgeving een beter alternatief voor cash.