We bevinden ons in een fase van het monetair beleid van de centrale banken die zonder enige vorm van overdrijving het uur van de waarheid mag genoemd worden. De centrale bankiers hebben het ‘ultima ratio regionum’ (letterlijk vertaald: het laatste argument van de koningen) bovengehaald, een term uitgevonden door Lodewijk XIV om het gebruik van de grove middelen (in het geval van de Zonnekoning zijn kanonnen) te rechtvaardigen. In termen van tegenwoordig kunnen daarmee de negatieve rentvoeten bedoeld worden, want die zijn ongezien in de geschiedenis van ons financieel systeem.
Zullen die negatieve rentevoeten de gewenste resultaten opleveren? De meeste economen twijfelen er aan. De nulrente heeft niet gewerkt en dus is de kans klein dat nog drastischere middelen wel zullen werken. Op een bepaald moment zal waarschijnlijk blijken dat de verhoopte economische groei er niet komt. De centrale bankiers zullen dan eens in hun baard krabben en iets nieuws verzinnen. En dat nieuws kan alleen maar helicoptergeld zijn.
Met ‘helicopter money’ zoals ze het in de Verenigde Staten noemen, wordt bedoeld dat de centrale banken rechtstreeks geld gaan geven aan de consumenten in plaats van het via de omweg van de banken in het financieel systeem te pompen. Want in de praktijk is gebleken dat al het geld dat tot dusver uit de lucht werd geplukt zijn weg niet of slechts in beperkte mate naar de consument heeft gevonden. Maar de stap van ‘helicopter money’ kan ongekende gevolgen hebben.
Dat helicoptergeld kan de goudprijs namelijk naar ongekende hoogten jagen. De rente zal ook in het scenario van een rondje geld uitdelen negatief blijven. Dat betekent dat in geval van de komst van inflatie de centrale banken de rente kunnen optrekken terwijl de nominale rentevoeten toch negatief zullen blijven. In een dergelijke omgeving voelen goud, zilver, platina en de andere edelmetalen zich als een vis in het water. De prijzen voor deze grondstoffen zullen simpelweg exploderen.