Wie is in hemelsnaam op het lumineuze idee gekomen om de rente negatief te maken? Hoe wanhopig kan iemand zijn te hopen dat deze maatregel ook maar enige zoden aan de dijk kan brengen? Blijkbaar zijn onze centrale bankiers de wanhoop zo nabij zodat ze hun toevlucht te nemen tot iets wat in feite ondenkbaar is. En waar niemand tot dusver de gevolgen van kan voorspellen. De centrale banken spelen met vuur zoveel is zeker.
De achterliggende filosofie van de centrale bankiers is duidelijk. De nulrente heeft geen soelaas gebracht, de bedrijven zijn er niet meer door gaan investeren en de consumenten zijn er niet door gaan consumeren. Dus werd er aan de alarmbel getrokken. Inderhaast werd een vergadering samen geroepen waarin werd beraadslaagd over de middelen die er nog tot beschikking stonden om het tij te doen keren. Het arsenaal aan middelen bleek echter uitgeput te zijn en dus krabde iedereen maar eens in het haar. Om uiteindelijk met het foefje van de negatieve rentevoeten naar buiten te komen.
Negatieve rentevoeten zullen echter aanleiding geven tot nog meer zeepbellen, waardoor we nog een stap verder van huis zullen raken. Dat is alleszins de mening van Chief Executive Officer Sergio Ermotti van UBS AG. Het is volgens hem de logica zelf dat de marktpartijen aangemoedigd zullen worden om nog meer risico’s te nemen. Geld ontlenen kost toch niets en dus kan er maar op los gespeculeerd worden. Vooral de banken, die altijd tuk zijn, om geld te verdienen, zullen de nek weer eens ver uitsteken.
Uiteindelijk worden zo de risico’s waar ons financieel systeem mee wordt geconfronteerd alsmaar groter. Op het einde van het verhaal moet en zal dit allemaal mislopen. Als het punt bereikt wordt vanwaar de terugkeer zo goed als onmogelijk wordt, zal het kaartenhuisje simpelweg in elkaar storten. En aan wat er dan te gebeuren staat, durft Ermotti zelfs niet te denken. De kans is levensgroot dat we een crisis zullen beleven waarvan die van 2007-2008 klein bier is geweest. Wie een beetje bijgelovig is, kan beginnen om hout vast te houden. We kunnen echter niet garanderen dat dit uiteindelijk zal helpen, maar hoop doet natuurlijk altijd leven.