Welk rapport zou u onze overheden meegeven, rekening houden met de geleverde prestaties. Afgaande op hun gespierde verklaringen doen ze het uitstekend, er is geen vuiltje aan de lucht. Maar eigenlijk zitten ze momenteel zelf met de mond vol tanden, ze weten eenvoudig niet meer van welk hout pijlen te maken. Ontkleed van zegswijzen wil dit zeggen dat nu hun plan A niet meer werkt, ze met een plan B moeten uitpakken. Welk plan B hebben de overheden achter de hand? Dat blijkt een deuntje te zijn dat niet zo prettig in de oren klinkt.
De huidige situatie herinnert ons aan dat fameuze liedje ‘Tout va bien, madame la Marquise’. Met die markiezin ging zogezegd alles goed, hoewel de wereld rondom haar aan het instorten was. Vooral het gedrag van de Japanse centrale bank bewijst dat onze overheden niet meer weten wat ze nog kunnen of moeten doen. De Bank of Japan heeft de rente in volle paniek onder nul laten zakken. Een kat in het nauw doet rare sprongen.
Over rare sprongen gesproken: currency wars, negatieve rentevoeten, war on cash en uiteindelijk de bail ins mogen zonder enige vorm van overdrijving tot deze categorie gerekend worden. Maar wat zodra de hele rit is geleden en we bij de bail ins zijn aanbeland. Het financieel systeem zoals we dat kennen, zal dan niet langer meer bestaan. Zal er een ander systeem komen en, zo ja, hoe zal dat er uitzien?
We hebben geen glazen bol, maar wel grote oren. Links en rechts wordt gefluisterd dat we naar de speciale trekkingsrechten (special drawing rights of SDR’s) moeten kijken. Die speciale trekkingsrechten zijn certificaten van het Internationaal Monetair Fonds. In de tijd dat Bretton Woods nog actief was, waren ze betaalbaar tegen goud en golden ze als een internationaal betaalmiddel. Met de rug tegen de muur gezet zou een nieuw financieel systeem gebaseerd kunnen zijn op die SDR’s aangevuld met een bepaalde hoeveelheid goud. Hoe die verhouding er precies zal uitzien, weten we uiteraard niet. Maar wat we wel weten is dat een belegging in edelmetalen, en dus ook zilver en platina, wel bijzonder interessant wordt.