Af en toe lijkt het wel alsof in de financiële wereld een spelletje paniekvoetbal wordt gespeeld. De gekste maatregelen volgen elkaar op en soms is alle logica ver zoek. Maar op hetzelfde moment probeert men er ons krampachtig van te overtuigen dat er niets aan de hand is: negatieve rentevoeten, currency wars, de war on cash enzovoort wil men ons als doodgewone maatregelen te verkopen. Maar zelfs een klein kind begrijpt dat er iets aan de hand is.
De harde waarheid is dat de wereld zich geen zware recessie meer kan veroorloven, om de simpele reden dat het financieel systeem zoals we dat nu kennen in dat geval zou omvallen. Want niets is meer wat lijkt en alle waarheden van vroeger zijn op losse schroeven komen te staan. Een goed voorbeeld daarvan is de Amerikaans arbeidsmarkt. Elke maand opnieuw worden we om de oren geslagen met cijfers die moeten aantonen dat het op die markt toch zo goed gaat, de werkloosheidsgraad is in de Verenigde Staten teruggevallen tot in de buurt van de psychologisch belangrijke 5%.
Maar een nauwkeurige analyse van de cijfers toont een heel ander beeld. Dan blijkt namelijk dat jongeren met een universitair diploma op zak er steeds moeilijker in slagen om een fatsoenlijke job te vinden. De nieuw gecreërde banen zijn voor kelners, serveuses en andere instabiele beroepen. Het wordt steeds moeilijker om een fatsoenlijke middenklasse job te vinden, de klasse overigens die de VS groot heeft gemaakt. Die middenklasse dreigt in een volgende fase ook bij ons een uitstervend ras te worden.
De overheid in de VS voert dus een goed nieuws show op, een voorbeeld dat grif in Europa wordt gevolgd. Door te doen alsof alles goed gaat, hoopt men het vertrouwen bij bedrijven en consumenten te doen stijgen. Zodat die dus meer investeren en consumeren, met als gevolg dat de economische groei uiteindelijk ook daadwerkelijk zal aantrekken. Maar dit spelletje is erg doorzichtig en steeds minder mensen trappen er in. De overheden zullen dus uit een ander vaatje moeten gaan tappen om de huidige problemen op te lossen. Recepten als negatieve rentevoeten, currency wars, de war on cash enzovoort voeren ons regelrecht in de richting van bail ins, het aanslaan van ons spaargeld. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben!