Er zijn geen munten of bankbiljetten van in omloop. De Special Drawing Rights, of te wel de SDR met XDR als valutacode is een recht of een claim op een valuta dat verbonden is met deze virtuele munt met als doel grote schommelingen op de valutamarkten te omzeilen. De XDR is een mandje van belangrijke reservemunten verspreid over de wereld. De samenstelling is op dit moment 41,9 procent dollars, 37,4 procent euro’s, 9,4 procent Japanse yens en 11,3 procent Britse ponden.
Geschiedenis van de SDR
De samenstelling van de XDR wisselt elke vijf jaar. Toen de euro nog niet bestond, maakten daarvoor in de plaats de Duitse mark en de Franse franc deel uit van de Special Drawing Rights. Zelfs de Nederlandse gulden en de Belgische frank hebben ooit eens deel uit gemaakt van de SDR van 1974 tot 1980. Dit gebeurde naar aanleiding van de ontkoppeling tussen goud en de dollar in 1971 dat onder leiding van president Nixon werd besloten. Bij de initiëring van de SDR in 1969 stond deze munt gelijk aan 0,888671 gram goud – tot in 1974. Hieronder treft u een interessante kaart aan dat de geschiedenis van de XDR weergeeft.
Niet enkel de koers van de XDR fluctueert, deze wordt dagelijks opnieuw vastgesteld. Ook veranderd regelmatig de samenstelling van deze virtuele munt. Dit gebeurt elke de 5 jaar. De volgende nieuwe samenstelling zal van kracht zijn op 1 januari 2016, mits er daadwerkelijk wijzigingen zullen optreden. De meest voorkomende wijziging in het SDR mandje zijn de verhoudingen van de munten ten opzichte van elkaar. Sinds de toevoeging van de euro in 1999 zijn er geen andere munten meer bijgekomen, en als we de Franse franc en de Duitse mark gelijk mogen trekken met de euro, dan is er qua samenstelling van munten zelfs niets meer veranderd sinds 1981 waarbij de verhoudingen dus buiten beschouwing gelaten worden.
Toekomst van de SDR
Maar het gaat dan waarschijnlijk toch gebeuren. Zowel het IMF als China hebben openlijk erkend dat de RMB zeer waarschijnlijk vanaf de nieuwe periode deel gaat uitmaken van de SDR. Er gaan zelfs geruchten dat ook goud zijn rentree gaat maken in het mandje van SDR valuta’s. En daarmee zal goud ook zijn erkenning als ‘geld’ heroveren. Er wordt ook gespeculeerd over de toetreding van de Canadese dollar en de Zwitserse frank, geen onbelangrijke munten binnen het financieel systeem. In oktober 2015 zal de compositie officieel bekend gemaakt worden om vervolgens in 2016 definitief van kracht te worden. Vooral voor goud en de Chinese munt zal het een spannende periode gaan worden!