Enkele weken geleden deden we nog eens de moeite om in de wagen te stappen om een informatieavond ingericht door een vermogensbeheerder bij te wonen. Het resultaat was op zijn zachtst gezegd teleurstellend: de mensen van de bank bleken het ook allemaal niet meer te weten. De aanwezigen bleven op hun honger zitten, want de sprekers konden eigenlijk niets maar dan ook letterlijk niets vertellen. Veel meer dan een paar vage uitspraken over mogelijke kansen na correcties kregen we niet te horen.
De aanwezigen waren dan ook ronduit teleurgesteld. Ze hadden zich vol verwachting ingeschreven, vol vertrouwen dat hun bankier hen een heel stuk wijzer zouden maken. Dat bleek echter een grote misrekening te zijn. Maar eigenlijk kan men die vermogensbeheerders weinig of niets verwijten, want ook zij kunnen alleen maar vaststellen dat we in eigenaardige tijden leven. Zeepbellen, zeepbellen en nog eens zeepbellen, zo zou de huidige situatie samengevat kunnen worden. Vooral op de obligatiemarkten is de toestand zonder meer zorgwekkend te noemen. Aan bubbles daar geen gebrek.
De kwaliteit van de nieuwe emissies geeft te denken, want de gemiddelde rating van een Amerikaanse bedrijfsobligatie is momenteel pure junk. Analisten die de nek durven uit te steken spreken van een zeepbel die alleen nog wacht op een katalysator alvorens ze met een doffe knal uit elkaar zal spatten. Maar eigenlijk is de situatie niet alleen dramatisch op de markt voor Amerikaanse bedrijfsobligaties, bij de groeimarkten is de situatie niet veel beter. Bedrijven uit de emerging markets hebben meer dan 3000 miljard dollar aan schulden uitstaan.
Inderdaad, in dollars. Wanneer de dollar te sterk begint te stijgen, zal deze zeepbel met een doffe knal uit elkaar spatten. De grootste zeepbel van allemaal komt echter niet of nauwelijks ter sprake. De grootbanken hebben met z’n allen voor een bedrag van 555.000 miljard dollar (volgens een schatting die waarschijnlijk eerder aan de bescheiden kant is) aan derivaten uitstaan. De credit default swap markt die in 2008 het financieel systeem bijna deed ontploffen, had slechts een omvang van 1/10de van dit bedrag. Dit maar om aan te geven hoe ernstig de situatie momenteel is.