In tegenstelling tot wat iedereen had verwacht, heeft de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe Amerikaanse president niet geleid tot een bloedbad op de financiële markten. Akkoord, de koersdalingen op sommige segmenten van de obligatiemarkten doen een alarmbelletje rinkelen, maar iets echt ernstigs is er voorlopig nog niet aan de hand. De opgetogen sfeer op de beurzen bewijst dat trouwens zwart op wit.
Wall Street roeit van het ene record naar het andere en dat laat vermoeden dat we in de beste van alle werelden leven. De kop van jut zijn natuurlijk de edelmetalen. Goud, zilver enzovoort zijn in de verdrukking geraakt, met stevige verliezen in de afgelopen weken. Wie gemikt had op een explosie van de goudprijs na die bewuste 9de november heeft duidelijk op het verkeerde paard gewed. De nieuwe president kreeg een ontvangst zoals alleen de messias er ook één zou kunnen krijgen. Een uitspraak waarbij we enige dichterlijke vrijheid niet schuwen.
Zal Donald Trump de wereld kunnen redden zoals de goudmarkt laat uitschijnen? De kans is bijzonder klein dat dit inderdaad het geval zal zijn. Veel groter is de kans dat we oude wijn in nieuwe zakken opgediend zullen krijgen. Want de daling van de goudprijs speelde zich eens te meer af op de papieren goudmarkt. De fysieke vraag naar goud blijft onveranderd groot en wettigt in feite geen daling maar een stijging van de goudprijs.
In dat verband kan het interessant zijn om wat zich in India heeft afgespeeld. De afschaffing van de grote biljetten papieren geld heeft de Indiase bevolking geleerd dat papieren geld uitgegeven door de staat alleen bestaan bij gratie van dezelfde staat. Papieren geld kan met één simpele pennentrek waardeloos gemaakt worden. Het enige echte geld is goud, op een afstandje gevolgd door de andere edelmetalen.