Wat brengt een gemiddelde obligatie nog op in een omgeving van negatieve rentevoeten? Bitter weinig, zoals u waarschijnlijk al had kunnen vermoeden. Een betrouwbare barometer daaromtrent is de Bank of America Corp. Global Broad Market Index, de index die het gemiddelde rendement van alle uitstaande obligaties berekent. Dat rendement van die index is vorige maand teruggevallen tot 1,30% en dat is het laagste niveau sinds de verzameling van data is gestart. Met obligaties valt steeds minder te verdienen en dat zullen we geweten hebben.
De wereldwijde daling van de obligatierendementen doet een alarmbelletje rinkelen, zoveel is zeker. Op basis van de indices opgesteld door Bloomberg heeft nu ongeveer 1/3de van de uitstaande obligaties in de ontwikkelde wereld een negatief rendement. Dit gegeven heeft de obligatiemarkt volledig scheef getrokken, want de beleggers hebben meteen een stormloop ontketend op de obligaties die wel nog iets opbrengen. De koersen van deze obligatie zijn dus door het dak gevlogen.
Maar de situatie op de obligatiemarkten doet het ergste vrezen voor de institutionele beleggers. Pensioen- en andere fondsen hebben steeds meer moeite om nog een bepaald rendement te realiseren, waardoor het uiteindelijk ook moeilijk wordt om aan de aangegane verplichtingen te voldoen. Noodgedwongen moeten de fondsbeheerders uitwijken naar activaklassen waar nog een groter risico aan verbonden is, zoals bijvoorbeeld vastgoed. Steeds meer Belgische pensioenfondsen vullen hun portefeuille stelselmatig met vastgoedbeleggingen, iets waar ze als puntje bij paaltje weinig of geen ervaring mee hebben.
Volgens Hideaki Kuriki, specialist obligaties bij Sumitomo Mitsui Trust Asset Management, is de lage rente op obligaties een duidelijk signaal dat de wereld met disinflatie geconfronteerd wordt. De inflatie daalt, zonder dat er echter altijd en overal sprake is van deflatiedreiging. Maar Kuriki waarschuwt tevens dat we ons niet in slaap mogen laten wiegen. De inflatie leidt misschien een sluimerend bestaan, maar is zeker nog niet verdwenen. In de VS zijn de eerste signalen die wijzen op een come-back van de inflatie al opgedoken. Wanneer die inflatie op grote schaal doorbreekt, kan het allemaal heel snel gaan.