In de Verenigde Staten laait de discussie over de monetaire politiek zoals die door de Amerikaanse centrale bank wordt gevoerd torenhoog op. Alles draait om een normalisering van de rentestand, een onderwerp waar momenteel heel wat rond te doen is. Janet Yellen maakt zich sterk dat ze in staat zijn om de basisrente ‘ergens’ in de loop van dit jaar opnieuw zal kunnen verhogen. Momenteel gaat ze uit van een dubbele renteverhoging, zonder dat de FED-president daar een datum op kan plakken.
Yellen houdt namelijk een slag om de arm, in de vorm van enig voorbehoud wat de evolutie van de Chinese economie betreft. Wanneer die te sterk zou krimpen, zal dit onvermijdelijk gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Met als gevolg dat de FED gedwongen zou kunnen worden om de geplande renteverhogingen op de lange baan te schuiven. Of met andere woorden: de Amerikaanse centrale bank heeft het initiatief uit handen moeten geven, want het is China dat achter de schermen de plak zwaait in het renteverhaal.
We hebben onze monetaire politiek uitbesteed en dat zullen we ons beklagen. Deze uitspraak pikten we uit de mond van John Rubino van DollarCollapse.com. Het probleem van de afhankelijkheid van China is niet nieuw, het dook in 2006 al op in een legendarisch debat op CNBC tussen Peter Schiff en econoom Arthur Laffer. Laatstgenoemde vond het geen slechte zaak dat de FED haar rentepolitiek aan China had uitbesteed, iets wat Schiff een afschuwelijk idee vond. En met enige vertraging lijkt hij het gelijk aan zijn kant te zullen krijgen.
Alles ging namelijk goed zolang de Chinese economie aan een stevig tempo bleef groeien. Als locomotief nam ze de wereldeconomie op sleeptouw, maar inmiddels kan ze die taak niet meer waarmaken. Het gevolg is dat de wereldeconomie de negatieve gevolgen van de Chinese groeivertraging voelt. Waarbij het scenario van een harde landing nog steeds nadrukkelijk aanwezig blijft. De FED kan met andere woorden niet zelf meer beslissen wat ze doet, maar moet kijken naar wat er in China gebeurt. En als het daar gaat regenen, kan er ook in de Verenigde Staten en de rest van de wereld een stevige bui vallen.