Mogen we u eens een moeilijke vraag stellen? Neen, het antwoord hoeven we niet meteen te hebben. Maar hier is de vraag: wat is de echte reden waarom de goudprijs plots zo fors is gestegen? Tot dusver zijn de analisten het nog niet eens over een mogelijk antwoord. De ene zegt zus en de andere zo, maar uiteindelijk blijkt dat niemand zo maar spontaan een antwoord weet te formuleren. Misschien is dat antwoord echter voor de hand liggend en zoekt iedereen het te ver.
Vaak wordt verwezen naar China, waar de economie in een moeras van schulden dreigt te verzuipen. Dat kan best zo zijn, maar we weten al jaren dat er met de Chinese economie iets mis is. Dat gegeven op zich volstaat geenszins om te verklaren waarom de goudprijs hogere regionen is gaan verkennen. Maar waar luistert het goud dan wel naar? Zou er een causaal verband kunnen zijn met de instorting van de oliemarkt, zoals sommigen hebben geopperd?
Lijkt ons eveneens ver gezocht. De instorting van de olieprijs is een gegeven op zich, louter en alleen te wijten aan factoren die inherent zijn aan de oliemarkt zelf. Rekening gehouden met de explosieve situatie in het Midden-Oosten zou de olieprijs niet gedaald maar gestegen moeten zijn. Er werden nog andere argumenten aangesleept om te verklaren waarom de goudprijs is geboomd. De vrees voor een Amerikaanse recessie? De onmacht van de centrale banken?
De echte reden waarom de goudprijs plots zo fors is gestegen en mogelijk nog verder zal stijgen, ligt eigenlijk voor de hand. Niemand heeft er tot dusver aan gedacht dat de centrale banken de wereld met goedkoop geld hebben overspoeld. Dat goedkoop geld heeft zijn weg gevonden naar de aandelen- en obligatiemarkten, maar die zijn stilaan sterk oververkocht. En dus werd er naar alternatieven gezocht, die bij de edelmetalen werden gevonden. Zoals u merkt, ligt het antwoord op moeilijke vragen soms heel dichtbij.