Met goud is het vaak moeilijk kersen eten. Met de regelmaat van een klok krijgt de goudprijs een flinke tik van de hamer, waarbij een troy ounce van het edelmetaal in een mum van tijd fors goedkoper wordt. De goudmarkt staat dan weer even in rep en roer, een deining die zich vervolgens uitbreidt naar de zilvermarkt. Ook de zilverprijs wordt dan neer gehamerd. Platina en de andere edelmetalen ondergaan trouwens steeds een gelijkaardig lot.
Wie of wat er baat bij heeft dat de goudprijs binnen een bepaalde range blijft bewegen, is bepaald onduidelijk. Er moet echter een duidelijke reden zijn om de goudmarkt onder controle te hebben. Dat onder controle houden mag in negatieve zin begrepen worden, want de facto is er sprake van een manipulatie van de goudprijs. Niet meer of niet minder. Een vaak geciteerde uitleg is dat goud een wezenlijk bestanddeel zal uitmaken van een nieuw toekomstig financieel systeem en dat daarom de prijs onder controle wordt gehouden.
Hoe dan ook, alles wijst er op dat die manipulatie niet voor eeuwig en drie dagen kan volgehouden worden en dat de goudprijs eerder vroeg dan laat door het dak zal vliegen. Waarom we ondanks alles een onvoorwaardelijk vertrouwen in het goud hebben? Op de eerste plaats omdat grote beleggers als Stan Druckenmiller, George Soros, Raoul Pal en ga zo maar door in goud hebben belegd. Toegeven, ook deze heren kunnen zich vergissen.
Wayne Duggan van Investor Place komt echter met een argument voor de dag waar weinig tegen in te brengen valt. Goud heeft over de afgelopen 10 jaar beter gepresteerd dan aandelen en zal dat waarschijnlijk ook in de komende 10 jaar blijven doen. De SPDR Gold Trust (GLD) heeft 15% beter gedaan dan de SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY). De ETF die in goud belegt is sinds 2006 met 120% gestegen. Goud is dus een goede belegging, wat er ook van wordt gezegd. Alleen gaat onze voorkeur uit naar fysiek goud, zeg maar munten en staven/baren. In deze onzekere tijden houden we liefst van alles iets tastbaars in de hand.