2016 is uiteindelijk toch een relatief goed jaar geworden voor de goudmarkt, met een stijging voor de goudprijs van ruim 10%. De vraag is uiteraard hoe het goud zich dit jaar zal gedragen. Omdat we helaas niet over een glazen bol beschikken, laten we liever het woord aan een organisatie die van wanten weet of toch alleszins van wanten zou moeten weten. En dan hebben we het uiteraard over de World Gold Council (WGC).
De WGC is nog steeds positief voor de evolutie bij de edelmetalen in het algemeen en bij het goud in het bijzonder. Vooral de impact van de exchange traded funds (ETF’s) mag niet onderschat worden. Deze fondsen hebben vorig jaar in totaal 536 ton goud bijgekocht, voor een totaal bedrag van 21,70 miljard dollar. Daarbij moet nog rekening gehouden worden met een opnieuw gedeeltelijke afbouw van de openstaande posities in het vierde kwartaal van 2016.
Maar er zijn nog andere factoren die de goudprijs kunnen ondersteunen, op de eerste plaats natuurlijk de politieke en geopolitieke onzekerheid. In Europa staan er verschillende belangrijke verkiezingen op de agenda, terwijl het Verenigd Koninkrijk zich anderzijds duidelijk moet uitspreken over de Brexit. Wat heel wat extra onzekerheid met zich kan meebrengen. Bovendien is er ook nog de factor Donald Trump.
De bekende analist Jim O’Sullivan wijst er dat de centrale banken vorig jaar goud zijn blijven kopen en dat waarschijnlijk ook in 2017 zullen blijven doen. Daarnaast zal de vraag vanuit Azië groot blijven. In dat verband denkt O’Sullivan niet zo zeer aan China en India als wel aan Vietnam, Thailand en Zuid-Korea. Maar de meest onvoorspelbare factor blijven uiteraard de ‘Black Swans’, de onverwachte gebeurtenissen die de goudprijs door het dak kunnen jagen.
Waarom fysiek goud en zilver kopen
Waar goud kopen
Wanneer goud kopen