Het minste wat we kunnen zeggen is dat het boeiende tijden zijn. Er gebeurt van alles op de financiële markten, waarbij sommige evoluties de wenkbrauwen van de economen doen fronsen. Wat de logica is ver zoek, af en toe krijgt men de indruk dat de centrale banken de trappers volledig zijn kwijtgeraakt. We worden geconfronteerd met markten die op hol lijken te zijn geslagen, iets wat overigens allesbehalve onbegrijpelijk is gezien de draconische maatregelen die de centrale bankiers in de afgelopen weken en maanden hebben genomen.
Want de invoering van negatieve rentevoeten is op zijn zachtst gezegd een omstreden maatregel waarvan we ons goed kunnen voorstellen dat niet iedereen er even happy mee is. Maar ook binnen het kringetje van centrale banken zelf groeit het verzet tegen de maatregelen waar we tegenwoordig mee geconfronteerd kunnen worden. Voor Duitsland is de maat stilaan vol: waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig? De Duitsers hebben al regelmatig kritiek geuit op Mario Draghi, maar stilaan lijkt de Bundesbank in opstand te gaan komen.
Deze week is de strijd tussen Europese Centrale Bank en Bundesbank in een stroomversnelling geraakt. Aanleiding was een artikel in Der Spiegel waarin de ECB zwaar op de korrel werd genomen. Er werd zelfs niet uitgesloten dat er gerechtelijke acties tegen de ECB zullen ondernomen worden om deze te stoppen wat het nemen van roekeloze maatregelen betreft. Want de aangroeiende stroom geruchten over de invoering van helicoptergeld is voor de BuBa een brug te ver. Ze hebben de negatieve rentevoeten moeten slikken, maar het gratis uitdelen van geld is er voor de Duitsers blijkbaar over.
Minister Schaüble was er weliswaar als de kippen bij om te ontkennen dat er sprake was van gerechtelijke acties, maar het hoge woord is er wel uit. De ECB heeft duidelijk te horen gekregen dat de Duitsers niet langer bereid zijn deel te nemen aan avonturen waarvan iedereen het begin maar niemand het einde kent. Met die avonturen wordt natuurlijk het eindeloos pompen van geld in een slabakkende Europese economie beschouwd. Dergelijk kritiek van Duitsland op Europa is zeer ongewoon, zodat de ECB de gegeven boodschap goed in de oren mag knopen.