In de huidige marktomstandigheden is het geen pretje om vermogensbeheerder te zijn. De klanten van een bank willen rendement en als het even kan zoveel mogelijk rendement. Dat is geen makkelijke opgave in een periode dat de rentevoeten ultralaag zijn, of zelfs onder nul zijn teruggedrongen. De beurs kan uiteraard een alternatief bieden, maar daar stelt zich de vraag of het vet niet al lang van de soep is. Van koopjes op de beurs is bepaald geen sprake meer, de koersen hebben al een stevig ritje achter de rug.
Dus wat moeten we in de huidige omstandigheden doen? Misschien zit er wel iets in de boodschap die Jeff Gundlach ons vorige week bracht. Die zijn advies laat niets aan de verbeelding over. Verkoop alles, niets is nog de moeite waard. Vraag is uiteraard hoeveel geloof we mogen hechten aan de woorden van Gundlach. Hij is in ieder geval niet de eerste de beste, want in de Verenigde Staten wordt hij beschouwd als de virtuele opvolger van Bill Gross als ‘bond king’ of obligatiekoning. Gundlach heeft in het verleden zijn sporen meer dan verdiend, zoveel is zeker.
De nieuwe obligatiekoning heeft recent short posities ingenomen op de Standard & Poor's 500 index, waarbij hij eerst een zorgvuldige selectie maakte van de aandelen waar hij short op ging. Op de obligatiemarkten ziet Gundlach weinig of geen kansen weggelegd. Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie fluctueert momenteel in de buurt van 1,50% en dat is in de ogen van deze kenner van de obligatiemarkten onvoldoende om de risico’s te dekken die momenteel aan een belegging in obligaties verbonden zijn.
Wanneer er toch obligaties in een portefeuille moeten, geeft hij de voorkeur aan de groeilanden boven junk bonds. Nochtans zijn die hoogrenderende obligaties zonder investment grade momenteel razend populair bij de beleggers. Maar algemeen gelden volgens Gundlach de woorden van de kunstenaar Christopher Wool die hij als titel voor een kunstwerk gebruikte 'Sell the house, sell the car, sell the kids'. Vrij vertaald zou dit advies kunnen leiden: maak dat je weg bent, er zijn moeilijke tijden op komst.