Wat is er allemaal veranderd sinds de verkiezing van Donald Trump als 45ste Amerikaanse president? Voorlopig nog altijd niets, want Trump verhuist slechts binnen enkele weken naar het Witte Huis en zelfs daarna zal het nog wel een paar weken of zelfs maanden duren alvorens we met eigen ogen kunnen zien welke politiek de nieuwe president van plan is te voeren. En die zou wel eens kunnen afwijken van die van zijn voorganger Barack Obama.
Trump heeft inmiddels al verstaan te geven niet van plan te zijn Janet Yellen te ontslaan als president van de Amerikaanse centrale bank. Maar anderzijds zou ze niet in aanmerking komen voor een tweede termijn aan het hoofd van de FED. Dat betekent dat Trump voorstander is van een ander soort monetair beleid dan tot dusver door Yellen en haar team werd gevoerd. Deze wijziging in politiek kan uiteraard verstrekkende gevolgen hebben.
De verkiezingsoverwinning van Trump kan namelijk de definitieve doorbraak van de inflatie betekenen. Als we zijn boodschap goed hebben begrepen, is hij van plan om massaal te investeren in de Amerikaanse infrastructuur. Die kan overigens wel een opknapbeurt gebruiken, want op wegen, bruggen, luchthavens, spoorwegen enzovoort werd in de afgelopen jaren fors bespaard. Anderzijds kost koken geld.
Momenteel is er sprake van een bedrag van 1000 miljard dollar dat Trump zou willen investeren in infrastructuur. Michael Widmer, strateeg metalen bij Bank of America Merrill Lynch, waarschuwt dat reflatie een geschikte voedingsbodem vormt voor de edelmetalen en dan op de eerste plaats voor het goud. De monetaire politiek die Trump wenst te voeren, zou de goudprijs dus wel eens een stevig duwtje in de rug kunnen geven. Jim O'Neill, de voormalige voorzitter van Goldman Sachs Asset Management, is van mening dat de komst van Trump een punt kan zetten onder 20 jaar van deflatie.