De financiële pers heeft nog steeds de mond vol over de mogelijke gevolgen van het Brits referendum over de Europese Unie, waarvan de uitslag een koude douche was voor iedereen die het Europese gedachtengoed genegen is. Het is echter nog altijd niet duidelijk van wat de gevolgen van een Brexit uiteindelijk zullen zijn. We worden om de oren geslagen met rapporten daaromtrent, waarvan sommige de moeite van het lezen waard zijn maar waarvan de waarde van anderen niet al te hoog ingeschat moet worden. Laat ons even kijken naar de inhoud van zo’n rapport dat er wel toe doet.
CIO Andrew Balls, specialist Verenigd Koninkrijk Mike Amey en bankenexpert Philippe Bodereau van vermogensbeheerder PIMCO gaven hun visie op wat er de komende tijd te wachten staat na het Britse EU-referendum in een artikel gepubliceerd onder de titel: ‘Brexit: What’s Next for Markets, the UK and the Global Economy’. Enkele hoofdpunten van dit rapport zijn de moeite van het vermelden waard. Vooral de Britse economie last hebben van een vertrek uit de EU, in andere landen blijven de gevolgen waarschijnlijk beperkt.
In de eurozone zou een eventuele groeiafname volgens het PIMCO-team waarschijnlijk worden bestreden met extra monetaire ingrepen. Het risico bestaat dat evenwel de volatiele markten er niet in slagen om tot rust te komen, wat uiteindelijk tot lagere economische activiteit kan leiden. De Amerikaanse dollar is een belangrijke indicator: als deze stijgt, kan dat leiden tot ingrepen vanuit China om de yuan te beschermen, wat nog eens tot extra volatiliteit kan leiden. Volgens PIMCO moeten dus vooral de valutamarkten in de gaten gehouden worden.
De koersdaling van Britse lokale banken is gerechtvaardigd, maar multinationale financiële instellingen zullen afgezien van enkele logistieke gevolgen weinig last hebben van de Brexit. Aangezien de Britse economische groei naar verwachting vrijwel zal stilvallen, lijken de huidige niveaus van het pond sterling adequaat, en is het niet waarschijnlijk dat deze snel weer opveren. Het opkomend populisme in de politiek was tenslotte een risicofactor voor de financiële markten die voor het referendum al gesignaleerd werd. De verkiezingsuitslag onderstreept dat het een risico is om goed in de gaten te blijven houden.