Wanneer het gaat over edelmetalen denkt iedereen spontaan aan goud. Zilver, ook wel het ‘goud van de arme man’ genoemd, wordt daarbij meestal over het hoofd gezien. Ten onrechte, want de zilverprijs kan een track record voorleggen om u tegen te zeggen. Bovendie kan zilver dé belegging van het komende decennium worden, uitgaande dat de huidige deflatoire situatie vroeg of laat in hyperinflatie zal uitmonden.
De bewegingen in de zilverprijs zijn welhaast legendarisch te noemen. Op het hoogtepunt van de kredietcrisis van 2008 werd een dieptepunt opgetekend, voor een troy ounce zilver werd toen nog amper 9,17 dollar betaald. Wie toen heeft gekocht, deed een gouden (sic!) zaak. In 2011 werd namelijk een piek bereikt op 48,70 dollar. Ja, u leest het goed: 48,70 dollar. Wanneer de zilverprijs in beweging komt, wordt er niet op een paar dollars meer of minder gekeken.
Vanaf de bodem kregen we dus een stijging met 530%, of omgerekend 177% op jaarbasis. De zilverprijs steeg toen namelijk gedurende 3 jaar op rij. Nu kost een troy ounce zilver nog iets meer dan 15 dollar en dat is nog altijd 70% meer dan het dieptepunt dat in 2008 werd opgetekend. Maar dat is het verleden, laten we even naar de toekomst kijken. De centrale banken lijken de controle over het systeem te zijn kwijt geraakt en dat zal niet zonder gevolgen blijven. Aandelen en zeker obligaties kunnen voor geruime tijd uitgeteld zijn.
Dat geldt ook voor de aandelen van de goud- en zilvermijnen, die in tegenstelling wat sommigen denken niet gespaard zullen worden. Zelfs wanneer de goud- en zilverprijs als gevolg van de komst van hyperinflatie door het dak vliegen, zullen deze aandelen met alle anderen mee in de uitverkoop belanden. De geschiedenis leert ons namelijk dat als het stormt op de beurs ALLE aandelen mee in de klappen delen.
Maar wanneer het goud losbarst, kan het zilver nog iets extra’s uit de mouw schudden. De reserves aan zilver zijn namelijk relatief gezien kleiner dan die aan goud. Voor elke troy ounce van het gele metaal is er 9 troy ounce van het witte metaal beschikbaar. De bewezen reserves van laatstgenoemde verhouden zich tot die eerstgenoemde in een verhouding van 6:1, dit op basis van de cijfers verstrekt door het U.S. Geological Survey. De zilverprijs kan dus simpelweg knallen als de bull markt weer op gang komt.