Bank of America Merrill Lynch heeft de ambitie hard gemaakt om een beeld van de financiële markten over de lange termijn te schetsen. “Longest Pictures” is alvast de moeite van het lezen waard, al was het maar om een aantal aanmerkelijke conclusies die worden getrokken. De meest opmerkelijke conclusie is waarschijnlijk die dat we leven in tijden die op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend genoemd mogen worden. Want we zijn inmiddels misschien al gewend geraakt aan negatieve rentevoeten, maar echt normaal kunnen die niet genoemd worden.
Het team van Bank of America Merrill Lynch kwam tot de vaststelling dat de rentevoeten momenteel zelfs op het laagste peil in 5.000 jaar staan. De Amerikaanse zakenbank ging dus terug tot 3.000 voor Christus naar de tijd van de eerste Egyptische farao’s wat het meten van de rentestand betreft. In het geval van het Verenigd Koninkrijk was er een ijkpunt dichter bij het heden, in dat land is de rente teruggevallen tot het laagste niveau sinds 1705. Opmerkelijk is dat Japan niet voor het eerst kennismaakt met negatieve rentevoeten, dat was namelijk ook al in 1870 het geval.
Andere vaststellingen zijn misschien minder verbazingwekkend. Het is niet bepaald een verrassing dat de returns op bedrijfsobligaties nog nooit zo hoog waren als nu, het volstaat daartoe om te kijken naar de koersevolutie op de markt voor corporate bonds in de afgelopen maanden. Ook van het feit dat de Chinese economie momenteel aan het traagste tempo voor de afgelopen 20 jaar groeit zal niemand echt wakker liggen. Het verschroeiende groeitempo van die economie was overigens niet houdbaar.
Opmerkelijker is dan weer het feit dat Amerikaanse aandelen in de afgelopen 60 jaar nooit zo duur waren ten opzichte van Europese aandelen dan nu het geval is, dat de bankaandelen relatief gezien op het laagste peil in 75 jaar staan en dat de grondstoffen de grootste verliezen voor de afgelopen 80 jaar hebben optekenen. Michael Hartnett, chief investment strategist, bij Bank of America Merrill Lynch, was vooral onder de indruk van deze laatste vaststelling. Het zou namelijk kunnen betekenen dat we eerder vroeg dan laat een sterke come-back bij de grondstoffenaandelen mogen verwachten.