De jongste weken hebben de Europese bankaandelen het op de beurs niet zo slecht gedaan. Dat had onder andere te maken met het feit dat UBS de adviezen voor BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale naar boven heeft aangepast. Maar UBS is één van de andere Europese grootbanken en kan het zich dus maar moeilijk veroorloven om onvriendelijke commentaren achter te laten over de branchegenoten. Ons kent namelijk ons.
Fundamenteel zijn er echter geen redenen om wild enthousiast te worden over een bancair stelsel waar de problemen zich maar blijven opstapelen. Een definitieve oplossing voor de noodlijdende Italiaanse banken is er nog altijd niet gevonden en ook Deutsche Bank (dat vorig jaar een tijdje in de problemen leek te raken) is nog altijd niet veilig thuis. Maar daar stopt het verhaal niet, verre van zelfs.
Het volgende land dat in focus dreigt te komen vanwege problemen bij de banken is Portugal. Daar wordt namelijk gezocht naar een oplossing voor Novo Banco. Er zou bijna 5 miljard euro nodig zijn om deze bank te redden, geld dat vooralsnog niet is gevonden. De Portugese minister van Financiën Mario Centeno sluit geen enkele optie uit om Novo Banco te redden, inclusief nationalisatie. Aan problemen bij de banken dus geen gebrek, maar slechts weinigen beseffen dat die problemen er uiteindelijk toe kunnen leiden dat ons geld waardeloos maakt.
Om daarover een goed inzicht te krijgen over wat geld eigenlijk is. De banken staan in voor de creatie van geld in de vorm van kredieten aan consumenten, ondernemingen en overheden. De meesten onder ons zullen ongetwijfeld altijd geloofd hebben dat geld door de centrale banken wordt gecreëerd. Wat dus niet het geval is. De overheid speelt wel degelijk een rol in het verhaal wat betreft het slaan van munten en het drukken van bankbriefjes. De uitvoerende taak dus, het door de banken gecreëerde geld krijgt vaste vorm dankzij de centrale banken. Wanneer de banken overkop gaan, wordt ons geld waardeloos. Zo eenvoudig liggen de zaken.