Gaan we even terug naar december 2014, het moment vlak voor de Europese Centrale Bank haar eigen versie van het Quantative Easing programma aankondigde. Aan de voorzitter van de ECB Mario Draghi werd op dat eigenste moment gevraagd welke activa de centrale bank eventueel zou kunnen inkopen. Mario Draghi had zijn antwoord snel klaar: alles kwam in aanmerking, met uitzondering van goud. Waarom de edelmetalen niet in aanmerking kwamen, zei de Italiaan er toen niet bij. De goudmarkt lag er evenwel niet echt wakker van.
De vraag gesteld aan Draghi moet in zijn context geplaatst worden. Een maand voordien had Yves Mersch, lid van de raad van bestuur van de ECB en de voormalige gouverneur van de Luxemburgse centrale bank, gesteld dat de ECB theoretisch alle mogelijke activa kon inkopen in het kader van haar QE-programma. Inclusief dus goud. Dat voorstel werd door de andere bestuurders van de centrale bank echter niet weerhouden. Maar nu is er een andere stem in het kapittel gekomen. PIMCO pakt namelijk met en verrassend voorstel uit: de Amerikaanse centrale bank FED zou toch goud moeten kopen.
Strateeg Harley Bassman van de grootste obligatiebelegger in de wereld verwijst natuurlijk naar de periode van de Great Depression en dan meer bepaald naar de Executive Order 6102 uit 1933. Die maakte het voor Amerikaanse burgers illegaal om goud te bezitten, in welke vorm dan ook. De Amerikanen waren gedwongen om hun goud te verkopen aan de overheid aan een prijs van 20,67 dollar per troy ounce. Al dat aangekochte goud werd veilig opgeslagen in de kluizen van Fort Knox, welbekend uit misdaadfilms.
Vervolgens bepaalde de Gold Reserve Act van 1934 de goudprijs officieel op 35 dollar, of een stijging met 70%. Dit kwam impliciet neer op een devaluatie van de Amerikaanse dollar. Bassman berekende dat in de 3 jaar nadien het Amerikaans BBP met 48% steeg, de Dow Jones met bijna 80% de hoogte inging en de inflatie gemiddeld 2% op jaarbasis bedroeg. Dit ondanks een nationale werkloosheidsgraad van 18%. Met uitzondering van de situatie op de arbeidsmarkt met andere woorden een bijna ideale situatie. Als de FED inderdaad het goud van de Amerikanen zou aanslaan, zal dit aan flink hogere prijzen gebeuren. Indirect raadt Bassman dus een aankoop van goud aan, met het oog op een stijging van de goudprijs.