Zijn de poppen op de financiële markten opnieuw aan het dansen? We krijgen de indruk dat dit inderdaad het geval is, want in de afgelopen dagen viel de spanning eens te meer te snijden. Daarbij viel meteen op dat de Europese bankensector voor de zoveelste keer in het hoekje is beland waar de slagen vallen. De aandelen van de belangrijkste Europese banken worden op grote schaal in de uitverkoop gesmeten, waarbij de bodem onder de sector in zijn geheel volledig lijkt te zijn weggeslagen. Enkele van de grootbanken lijken wel letterlijk een kopje kleiner te zijn gemaakt.
Paniek houdt de Europese banken inderdaad in een ijzeren wurggreep, terwijl het nog altijd niet helemaal duidelijk is wie of wat deze paniek heeft veroorzaakt. Er was natuurlijk de Brexit, die uiteraard de Britse banken op de Londense beurs in een neerwaartse spiraal hebben getrokken. Maar daar stopt het verhaal niet mee. In Italië is het inmiddels pompen of verzuipen in de banksector, de kans blijft aanwezig dat één of meer Italiaanse banken zullen bezwijken onder het gewicht van de probleemkredieten op hun balans.
Deze week gingen echter ook Deutsche Bank en Credit Suisse op hun respectievelijke beurzen onderuit, een lot dat ook heel wat andere branchegenoten beschoren was. Staat de Europese bankensector op het punt om in te storten? Volgens de evolutie van de Europese Stoxx 600 Bank Index lijkt dat inderdaad het geval, want deze zakt van het ene dieptepunt naar het andere. Sommige analisten vrezen dat het slechts een kwestie van tijd zal worden alvorens we een nieuw Lehman moment zullen beleven.
Daarbij wordt vooral Deutsche Bank in de gaten gehouden, want de grootste Duitse bank geldt als de gevaarlijkste systeembank in de wereld. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote derivatenposities die DB heeft uitstaan. Europa kan anderzijds een bankencrisis missen als kiespijn, want de slagkracht van de Europese Centrale Bank is inmiddels bijna tot nul herleid. Alle beschikbare middelen zijn al ingezet om de Europes economie weer op het groeipad te krijgen. DB zelf zou in extremis aan het proberen zijn om probleemkredieten uit de portefeuille te verkopen, in iets wat door sommigen wordt beschouwd als een krampachtige poging om het hoofd boven water te houden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.