Opgelet: een explosie van de bedrijfsschulden kan leiden tot een ‘Crexit’ scenario. Het spreekt voor zich dat deze uitspraak om een woordje uitleg vraagt. Van de Grexit heeft iedereen al gehoord, de Brexit klinkt eveneens vertrouwd in de oren maar een Crexit scenario is nieuw. Die Crexit moet gezien worden in verband met de negatieve rentevoeten die als een heuse plaag overal in het financieel landschap aan het woekeren zijn geslagen. Want veel economen zijn er zeker van dat het met die negatieve rentevoeten eerder vroeg dan laat fout zal aflopen.
Maar laten we beginnen bij het begin. Volgens S&P Global Ratings zal tegen 2020 het totaal bedrag aan uitstaande bedrijfsschulden op een explosieve manier zijn toegenomen. Momenteel bedraagt het totaal bedrag aan uitstaande schulden wereldwijd ongeveer 51.000 miljard dollar. Inderdaad een reusachtig bedrag, maar binnen 4 jaar zou dat bedrag nog eens met 50% kunnen stijgen tot 75.000 miljard dollar. Want de bedrijven struikelen over elkaars voeten om van de lage rente gebruik te kunnen maken om nog meer schulden aan te gaan.
Onder normale omstandigheden zou zelfs een dergelijke toename geen problemen mogen opleveren zolang de kwaliteit van de uitstaande kredieten goed blijft. Bijkomende voorwaarden om de situatie niet uit de hand te doen oplopen zijn ongewijzigde rentevoeten, een lage inflatie en het uitblijven van grote economische problemen. In een dergelijk best case scenario kunnen de bedrijven rustig verder werken, winsten realiseren en hun schulden zoals geprogrammeerd afbetalen. Geen vuiltje aan de lucht dus.
Wanneer de hierboven vermelde omstandigheden niet langer gelden, zou er echter een heel andere situatie ontstaan, situatie die onvermijdelijk tot een Crexit aanleiding zou geven. In een dergelijk scenario kunnen de beleggers als op een gegeven signaal allemaal beslissen om hun posities op de obligatiemarkten af te bouwen. Wanneer iedereen obligaties wil verkopen en niemand nog wil kopen, zullen de stoppen uiteraard compleet doorslaan. De kredietmarkt zou in een mum van tijd instorten, met alle gevolgen van dien. Dit om maar te zeggen dat de obligatiemarkten allesbehalve veilige plaatsen zijn geworden.