We leven in bijzondere tijden, laat daar geen misverstanden rond bestaan. Geconfronteerd met de gevolgen van de Great Recession van 2007-2008 hebben de centrale banken uitzonderlijke maatregelen moeten treffen om de economie in het juiste vaarwater te houden. Dat lijkt voorlopig wel te lukken, tenminste wanneer we onze overheden mogen geloven. Die hebben alleszins de nek ver uitgestoken in hun inspanningen om een economische ramp af te wentelen. Maar zal deze ingreep op langere termijn succes hebben?
In dat verband kan het interessant zijn om naar Japan te kijken, want dat land is de rest van de wereld voorafgegaan wat betreft het voeren van een risicovolle monetaire politiek. Onder Harihuko Kuroda heeft de Japanse centrale bank resoluut gekozen voor een politiek van negatieve rentevoeten. Er was hier wel degelijk sprake van een wanhoopspoging, want na het mislukken van Abenomics (de economische politiek van premier Shinzo Abe) hadden de Japanners maar weinig andere keuzemogelijkheden dan de rente onder nul te duwen.
De negatieve rentevoeten lijken ook in Europa gedoemd om te falen, want ze hebben niet geleid tot meer investeringen van de kant van de bedrijven. De meeste Europese bedrijven hebben al laten weten dat de door de ECB getroffen maatregelen weinig of geen invloed zullen hebben op hun groeiplannen. Intrum Justitia AB publiceerde zijn European Payment Report 2016 en daaruit bleek dat 84% van de 9.440 ondervraagde bedrijven zich door de superlage tot negatieve rentevoeten niet hebben laten verleiden tot meer investeringen.
Intrum Justitia Chief Executive Officer Mikael Ericson is van mening dat de ECB maar haar conclusies moet trekken uit de resultaten van de rondvraag. Voor dit jaar wordt in de Europese Unie nog gerekend op een groei van het BBP met 1,60%, terwijl de Verenigde Staten mogen rekenen op een groei met 2,30%. De Amerikanen doen het dus duidelijk beter dan de Europeanen. Volgens Ericson hebben de negatieve rentevoeten niet geleid tot de verhoopte stabiliteit. Integendeel zelfs, veel bedrijven signaleren dat wanbetalers een steeds groter probleem dreigen te worden.