Larry Lindsey van de Lindsey Group waarschuwt op zijn beurt dat we aan de vooravond van iets staan waarvan we de omvang momenteel onmogelijk kunnen inschatten. Deze bekende opiniemaker vreest dat de centrale banken ons aan de rand van de afgrond hebben gebracht en dat het slechts een kwestie van tijd zal worden alvorens we de dieperik in gaan. Dat lijkt een volslagen nieuwe evolutie, maar is het in feite niet. Want eigenlijk beleven we de eeuwige terugkeer van hetzelfde, zoals de Duitse filosoof Nietzsche het noemde.
Negatieve rentevoeten, bail-ins, enzovoort eigenlijk is er volgens Lindsey niets nieuws onder de zon. In het verleden zijn staten nooit bankroet gegaan, dit om de eenvoudige reden dat zij in geval van nood steeds draconische maatregelen konden treffen om het hoofd boven water te houden. Op de keper beschouwd hadden naties uit de oudheid en de middeleeuwen 3 middelen ter hunner beschikking om een scheve situatie weer recht te zetten. Dat zijn inflatie, belasting en confiscatie van geld en goederen, 3 middelen die momenteel actueler zijn dan ooit.
Het Romeinse rijk heeft zijn bestaan kunnen rekken door, inderdaad u raadt het al, inflatie, belasting en confiscatie van geld en goederen. Uiteindelijk kon de ondergang toch niet vermeden worden, maar deze evolutie had deels ook te maken met de komst van een periode van grote volksverhuizingen. Maar ook de middeleeuwse pausen wisten van wanten. Zij lasten jubileumjaren in, waarin alle schulden werden kwijtgescholden. Wat uiteraard ook gold voor de schulden gemaakt door de kerkelijke instellingen.
De pausen aarzelden dan ook geen moment om forse belastingen te heffen of om met het geld van de onderdanen rechtstreeks aan te slaan. Het laatste gebeurde bij voorkeur van Joden en andere zwakkere bevolkingsgroepen. Volgens Lindsey is de moraal van het verhaal duidelijk: negatieve rentevoeten en alle andere soorten maatregelen die ‘onconventioneel’ lijken, zijn dat in feite niet. De huidige machtshebbers hebben de mosterd duidelijk uit het verleden gehaald, we krijgen met andere woorden oude wijn in nieuwe zakken opgediend.