Tyler Durden van Zero Hedge drukte het al in 2017 als volgt uit: "fate of the world economy is in the hands of China's housing bubble". Of met andere woorden: de Chinese vastgoedmarkt is van groot belang voor de wereldeconomie. Daar is een logische verklaring voor. Om de Chinezen te doen blijven consumeren, is het absoluut noodzakelijk dat ze een algemeen gevoel van welvaart hebben. Een Chinees die zich goed in zijn vel voelt wat zijn welvaart hebt, zal blijven spenderen.
In de Verenigde Staten is de beurs de ultieme barometer van vertrouwen. Wanneer de beurskoersen stijgen, zullen de Amerikaanse consumenten blijven consumeren. In China is echter dezelfde rol weggelegd voor vastgoed. Ongeveer driekwart van het spaargeld van de Chinezen is belegd in vastgoed, waar dat in de VS maar iets meer dan een kwart is. De beurs is voor de Chinezen dus van ondergeschikt belang.
Maar de vastgoedsector is nog vanuit een andere invalshoek erg belangrijk voor de regering in Beijing. De bouwsector is namelijk een belangrijke motor die de Chinese economie op de rails houdt. Er zijn de investeringen in infrastructuur, maar er zijn ook de enorme investeringen in de bouw van residentieel vastgoed. En daar wringt precies het schoentje, want de vraag is hoe lang een forse prijsval op de vastgoedmarkt nog kan vermeden worden.
Volgens een rapport van Bloomberg dat in de komende weken verschijnt, zou maar liefst 22% van de wooneenheden (huizen en appartementen) leeg staan. In het rapport, dat werd opgesteld door specialist ter zake professor Gan Li, staat te lezen dat het gaat om meer dan 50 miljoen leegstaande woningen. Dat is de tijdbom die onder de Chinese economie tikt en die ze kan meesleuren in een diepe afgrond. Waarna de ganse wereldeconomie zal meegesleurd worden. De kiemen van de nieuwe wereldcrisis kunnen dus in de Chinese vastgoedsector gesitueerd worden.
Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
Aanvraag dealership