De soap rond de Italiaanse banken blijft maar duren. De reddingsoperatie van Banco Monte Paschi is (nog) niet gelukt en dat hoeft geen verbazing te wekken. Je moet wel goed gek zijn om te investeren in aandelen van een bank die op wankele poten staat. Bovendien blijkt het gat geslagen door deze bank veel groter te zijn dan aanvankelijk was gedacht. En dus moet er een andere oplossing uitgedokterd worden. Hoe die zal luiden, weten we ongetwijfeld binnenkort. Want veel tijd mag er niet meer verloren gaan.
De Europese bankensector blijft op wankele poten staan, zoveel is zeker. Want Monte Paschi is maar het topje van de ijsberg, we zouden de CEO’s van Europese banken niet te eten willen geven die ’s morgens het angstzweet op de slapen staat. Want de banken die nu nog vrijuit gaan, kunnen op een willekeurig moment in de toekomst in de problemen raken. Aan problemen is namelijk geen gebrek.
De huidige omgeving van lage rentevoeten is dodelijk voor de banksector, iets waar de grote baas van Deutsche Bank al regelmatig voor heeft gewaarschuwd. De Europese Centrale Bank heeft voorlopig echter geen plannen om de basisrente te verhogen, zodat de banken nog wel een tijdje zullen moeten leren leven met superlage rentevoeten. Het epicentrum van de crisis bevindt zich momenteel in Italië, maar kan snel overslaan naar andere landen.
Afgelopen dagen zijn ook de Spaanse banken weer in nauwere schoentjes komen te staan, nadat een Europese rechtbank besliste dat ze in de fout zijn gegaan op de markt voor woningkredieten. Michael Shedlock van MishTalk is van mening dat de obligatiehouders mee zullen moeten betalen voor de redding van de Italiaanse banken. Maar in een volgende fase is een algemeen reddingsplan voor de Europese banken noodzakelijk en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. We staan voor de periode van de bail ins en die kunnen voor heel wat vuurwerk op de financiële markten zorgen. Om de woorden ‘grote crisis’ niet te gebruiken.