Dat het goud uit de startblokken is geschoten, zal waarschijnlijk niemand zijn ontgaan. De beweging in de goudprijs was zo krachtig dat ze zelfs de voorpagina’s van de kranten heeft gehaald. De vraag waar nu alles om draait is tot waar de huidige beweging kan reiken. Of met andere woorden: hoe hoog kunnen de prijzen voor edelmetalen stijgen? Verschillende analisten hebben al geprobeerd om een antwoord op deze vraag te formuleren.
Het merkwaardige is dat zelfs outsiders zich beginnen te moeien in het debat. Jeff Gundlach kwam afgelopen week met de voorspelling dat hij de goudprijs ziet stijgen tot 1400 dollar per troy ounce. Een redelijke verwachting op korte termijn, zo dunkt ons, ware het niet dat Gundlach in een heel ander segment van de financiële markten actief is. Hij wordt op Wall Street namelijk de ‘bond king’ genoemd, zeg maar de ‘koning van de obligaties’. En toch waagt hij zich aan uitspraken over het goud.
Als beheerder bij DoubleLine heeft hij deze titel van ‘obligatiekoning’ overgenomen van Bill Gross. Laatstgenoemde was jarenlang beheerder bij PIMCO, de grootste obligatiebelegger in de wereld. Gross moest echter in het zand bijten in zijn strijd tegen de centrale banken. Hij voorspelde al geruime tijd een forse correctie in de obligatiekoersen, maar had gerekend zonder de politiek van monetaire verruiming van de centrale bankiers. Exit Gross dus, die overigens nooit iets over het goud heeft gezegd.
En toch heeft zijn opvolger Gundlach recht van spreken over deze materie, want als obligatiespecialist ziet hij als geen ander dat de centrale banken er één grote knoeiboel van hebben gemaakt. Ze hebben het vertrouwen van de financiële markten verspeeld en dat is een fout die volledig in de kaart van het goud speelt. Want het spreekwoord zegt dat goud te paard vertrekt en te voet terugkomt. En dus kan de goudprijs veel hoger stijgen dan de door Gundlach vermelde 1400 dollar.