De situatie op de goudmarkt valt niet altijd even goed in te schatten. De vraag vanuit de hoek van de beleggers is relatief makkelijk te volgen, daar verschijnen met de regelmaat van een klok cijfers over. Bovendien zijn er de rapporten van de World Gold Council, die ons een duidelijk overzicht geven van wat er rond het goud allemaal gebeurt. Er zijn echter nog andere factoren die de evolutie van de goudprijs beïnvloeden. Zo hangen er nogal wat vraagtekens rond de goudvoorraden van de centrale banken. De communicatie daaromtrent verloopt niet altijd even vlot
Op de eerste plaats is er natuurlijk de Chinese centrale bank, die hardnekkig weigert om klare wijn te schenken over de eigen goudvoorraden. Het vermoeden bestaat dat die veel groter zijn dan tot dusver werd aangenomen en dat ze bovendien in snel tempo verder opgebouwd worden. Veel meer dan een vermoeden is dat echter niet. Bovendien is het ook hoogst onduidelijk wat de People’s Bank of China met haar goud van plan is. Hardnekkige geruchten willen dat de Chinezen met een welbewust doel voor ogen hun kluizen met goud vullen.
De Europese Centrale Bank zit echter op een heel andere golflengte. Van goudaankopen is hier in Europa geen sprake, de ECB heeft bovendien heel andere bekommernissen aan haar hoofd. Met haar politiek van negatieve rentevoeten wil ze kost wat kost de consumptie aanzwengelen. De evolutie van de goudprijs is wel het allerlaatste waar Mario Draghi en zijn team van wakker liggen. Draghi heeft bovendien al verklaard dat ‘helicopter money’ een interessante denkpiste is. Het valt dus niet uit te sluiten dat de ECB ooit gratis geld gaat uitdelen.
Maar daarmee is het verhaal nog niet afgerond. Want hoe staat de bedrijfswereld ten opzichte van het goud? Daar is tot dusver weinig over gezegd. Munich Re, de grootste herverzekaar in de wereld, heeft Draghi & Co echter al de wacht aangezegd. Extra consumptie wordt door het management van deze herverzekeraar zeker niet aangemoedigd en van negatieve rentevoeten willen de Duitsers ook al niets weten. Dat wordt duidelijk aangetoond door het feit dat Munich Re 300.000 troy ounce goud heeft gekocht. Het bericht daaromtrent stond goed weggemoffeld op pagina 234 van het jaarverslag van het bedrijf. We sluiten niet uit dat Munich Re nog meer goud zal kopen en dat het voorbeeld van de herverzekeraar door andere bedrijven gevolgd zal worden.