De wereldeconomie wordt momenteel geconfronteerd met deflatiegevaar, tot grote verrassing van heel wat economen. Zij hadden namelijk (hyper)inflatie voorspeld, een voorspelling die tot dusver niet bewaarheid is. De bekende Amerikaanse econoom Jeremy Siegel, professor aan de University of Philadelphia, geeft ruiterlijk toe dat ook hij zich heeft vergist. Maar het tij zou wel eens sneller dan verwacht kunnen keren, zo beseft ook Siegel. Deflatie kan namelijk snel overslaan in (hyper)inflatie.
Siegel is iemand die in de Verenigde Staten zeker niet de reputatie geniet een pessimist te zijn. Hij bekijkt de wereld liever door een roze bril, maar gaf toe dat zijn positieve visie door de realiteit wordt ondermijnd. De centrale banken moeten overal ter wereld alle zeilen bijzetten om de deflatoire krachten te bestrijden. De oorzaak van het deflatiegevaar ligt bij een veelvoud van factoren.
Zijn collega’s steken een beschuldigende vinger uit naar China dat deflatie zou exporteren, naar de prijsval bij de grondstoffen (op de eerste plaats natuurlijk de olieprijs) en ga zo maar door. Maar uiteindelijk zien de economen één zaak over het hoofd: de oorzaak van deflatie moet gezocht worden in een overaanbod aan van alles en nog wat. De centrale banken hebben dit overaanbod op de verkeerde manier proberen te bestrijden: ze zijn de vraag gaan stimuleren, terwijl de oorzaak van alle kwalen natuurlijk aan de aanbodzijde moet gezocht worden.
Vroeg of laat zal de markt weer op zoek gaan naar een juist evenwicht tussen vraag en aanbod. De kans is groot dat de slinger dan weer aan de andere kant zal doorslaan. De olie- en grondstoffensector heeft de productie zo sterk teruggeschroefd dat er op een bepaald moment opnieuw schaarste zal ontstaan. Met forse prijsstijgingen tot gevolg. Zo zal de basis gelegd worden voor een inflatoire spiraal die niet meer onder controle kan gehouden worden. En dan zal blijken dat deflatie rimpelloos kan overvloeien in hyperinflatie. Waarbij ‘hyper’ niet langer onder haakjes hoeft te staan. Want dan zal blijken welke flater de centrale banken hebben begaan door op ongekende schaal geld te drukken.