Op de goudmarkt is het relatief rustig geworden na een stormachtige periode bij het begin van dit jaar. De goudprijs beweegt al een paar weken heen en weer, zonder dat er per saldo een duidelijke richting zichtbaar is. De beleggers zoeken nu al een aantal dagen naar redenen waarom er opnieuw hogere regionen opgezocht kunnen worden. Maar ze hoeven niet langer te zoeken: hier zijn 3 redenen waarom de haussemarkt bij het goud nog maar pas is gestart.
Op de eerste plaats zijn de centrale banken de controle over de financiële markten compleet verloren. Ze doen alsof ze nog altijd aan de touwtjes trekken, maar dat is niet meer dan schone schijn. Nu zijn de centrale bankiers begonnen met het experiment van de negatieve rentevoeten, een experiment dat eigenlijk alleen maar slecht kan aflopen. En veel beleggers bereiden zich op een worst case scenario voor door het kopen van goud, zilver en andere edelmetalen.
Zo komen we meteen bij de tweede reden waarom de goudprijs kan blijven stijgen: de vraag is in de afgelopen maanden sterk gestegen. Dat is onder andere het gevolg van het feit dat sommige belangrijke beursgoeroes een koopadvies voor de edelmetalen hebben gegeven. Onder andere de bekende hedge fund manager Stanley Druckenmiller, in een vorig leven de rechterhand van George Soros, is ronduit enthousiast over het goud. Onder andere de vraag naar de gouden American Eagles is fors gestegen.
Een derde reden heeft te maken met de logica zelf. Op de financiële markten wisselen beren- en stierenmarkten elkaar af. De goudprijs bevond zich jarenlang in een berenmarkt, maar volgens de analisten werd op 17 december de omslag gemaakt. De berenmarkt ging toen over in een stierenmarkt. Die bull markt kan jarenlang duren en het goud naar ongekende hoogten tillen. Waar de objectieven voor de goudprijs liggen? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen, maar een stijging boven de vorige piek op 1920 dollar is zeker mogelijk.