Het oplossen van de financiële crisis was het makkelijkste deel van de klus, nu wordt het een stuk moeilijker. Dat is alleszins de mening van Stephen Jen, in Londen chief executive officier van het hedge fund Eurizon SLJ Capital Ltd. Hij was ermee akkoord dat de centrale banken op het hoogtepunt van de crisis met geld smeten om de gaten in het financieel systeem te dichten, een andere mogelijkheid was er simpelweg niet.
De keerzijde van de medaille is evenwel dat de balansen van de centrale banken tot het extreme opgeblazen werden. Op die balansen staat nu een totaal bedrag van 13.000 miljard dollar wanneer we de Europese, Chinese en Amerikaanse balansen samentellen. Dat is volgens Jen minstens het dubbele van in 2008. Die explosie van de balansen is uiteraard op de eerste plaats het gevolg van het massaal inkopen van staatsobligaties.
Vroeg of laat zullen die balansen echter weer afgebouwd moeten worden en dat dreigt het moeilijkste deel van de klus te worden. In ieder geval is het scenario van een “taper tantrum” allesbehalve aangewezen, in zo’n scenario wordt alles op de lange baan geschoven en dat is uiteraard ook geen oplossing. Maar ook het normaliseren van de rentevoeten belooft een moeilijke klus te worden. Die staan nochtans extreem laag en zullen vroeg of laat weer tot normale niveaus opgetrokken moeten worden.
In dat verband houdt het Global Financial Stability rapport van het Internationaal Monetair Fonds een duidelijke waarschuwing in. Het optrekken van de rente houdt wel degelijk grote risico’s in, want maar liefst 20% van de Amerikaanse bedrijven dreigen overkop te gaan wanneer de rente omhoog gaat. De bedrijfswereld is zo gewend geraakt aan lage rentevoeten dat een ongecontroleerde serie van renteverhogingen een enorme schade kan aanrichten. En inderdaad, een nieuwe crisis uitlokken.
Collectie munten
Zilveren kilomunten
Waarom Goud kopen