Heeft George Soros een slag van de molen gekregen? Sommigen menen van wel, want de Amerikaanse miljardair van Hongaarse afkomst doet tegenwoordig vreemde dingen. Met zijn Soros Fund Management heeft hij namelijk rechtstreeks en onrechtstreeks een grote positie in goudmijnaandelen ingenomen. Wat betekent dat deze legendarische belegger rekent op een verdere stijging van de goudprijs. En nog geen klein beetje zelfs, want het fonds nam iets meer dan 1 miljoen aandelen van een goudfonds plus een kleine 20 miljoen aandelen van een belangrijke goudmijn in portefeuille.
Concreet gaat het om 1,05 miljoen aandelen van SPDR Gold Shares ETF (NYSEMKT: GLD) en 19,42 miljoen aandelen Barrick Gold Corp. (NYSE: ABX), respectievelijk goed voor 123,50 en 263,70 miljoen dollar. George Soros investeert met andere woorden bijna 400 miljoen dollar in de goudsector. Daaruit zouden we mogen afleiden dat hij rekent op een forse stijging van de goudprijs. De aankopen gebeurden in het eerste kwartaal en daarmee zet Soros een flinke neus naar zijn collega fondsbeheerder John Paulson.
Want deze notoire goudkever bouwde in de eerste drie maanden van dit jaar zijn posities in het goud verder af. Op het eerste gezicht is er niets fout mee dat George Soros in goud en goudmijnaandelen belegt, ware het niet dat hij zich in het verleden vaak minachtend uitliet over een belegging in edelmetalen. De goudmarkt was volgens hem gebouwd op een grote zeepbel die vroeg of laat moest ontploffen. De taal die Soros bezigde was zelfs nog krasser, want hij waagde het om te spreken van de grootste zeepbel ooit.
Waarom heeft de man plots zijn jas gekeerd? Heeft hij zich laten imponeren door de prestaties die de goudprijs in de eerste maanden van dit jaar heeft geleverd? In zekere zin is dat inderdaad het geval. George Soros is van mening dat goud in de huidige omstandigheden – en hij verwijst dan uiteraard op de eerste plaats naar de negatieve rentevoeten – een verantwoorde investering is. Zowat 20% van de kredietmarkt noteert onder nul en dat maakt dat alle spelbepalende factoren herbekeken moeten worden. Voor Soros is goud nu een ‘ultieme koopkandidaat’ en dat is toch wel iets anders dan een ‘ultieme zeepbel’.