De trend in de goudprijs is in de eerste maanden van dit jaar gedraaid, zoveel staat als een paal boven water. De beleggers hebben opnieuw appetijt voor edelmetalen en dat was weer eens lang geleden. Zoals steeds is het achteraf zoeken naar het waarom van wat er is gebeurd op de financiële markten. Heeft de Canadese centrale bank het signaal gegeven voor de trendommekeer bij het goud? Het zou best wel eens kunnen zijn dat dit inderdaad het geval is. De Bank of Canada heeft inderdaad een opmerkelijke stap gezet.
Ze schraapte enige tijd geleden het laatste restje goud uit haar schatkist, zodat die nu volledig goudproof is. Er is geen grammetje goud meer in te vinden. Volgens sommige analisten is dat een positief signaal voor de goudprijs, ze vergelijken het met de ‘Brown Bottom’ die in 2002 werd neergezet. Ook toen stonden we aan de vooravond van een grote opwaartse beweging. Dat zou dus nu opnieuw het geval kunnen zijn.
In de afgelopen 4 jaar hoorden we vaak vertellen dat de centrale banken per saldo kopers van goud waren. De interesse van de centrale bankiers zou de belangrijkste reden zijn waarom de goudprijs zou gaan stijgen. Maar dat gebeurde dus niet, de goudmarkt bleef er integendeel aangeslagen bijliggen. Maar misschien is het omgekeerde het geval en moet het gedrag van de Bank of Canada en van haar collega’s als een contra-indicator worden beschouwd.
De periode 1999-2002 was in die zin opmerkelijk dat de Britse centrale bank uitverkoop van haar goudvoorraad hield op het moment dat Gordon Brown president was van de Bank of England. In 2002 liep toevallig of niet de berenmarkt in het goud die in 1980 was begonnen ten einde. De Britten verkochten met andere woorden op een moment dat de goudprijs op een dieptepunt stond. Meteen zal duidelijk waarom we van een ‘Brown Bottom’ spreken, want het was deze man die zo intelligent was om op een dieptepunt te verkopen. Iets waar hij nu ongetwijfeld nog spijt van zal hebben. 2016 kan naar analogie de ‘Maple Leaf’ bottom worden. We volgen in ieder geval de evolutie van de goudprijs op de voet.