Naarmate de tijd verstrijkt, wordt steeds duidelijker dat de aanpak van de centrale banken jammerlijk heeft gefaald. De Japanse centrale bank pakte vorige week totaal onverwacht met negatieve rentevoeten uit. Bovendien worden de geruchten steeds sterker dat ook de Amerikaanse centrale bank de invoering van negatieve rentevoeten zou overwegen. Stilaan heerst een vorm van paniek bij de centrale bankiers. Maar de bekende goudspecialist Willem Middelkoop heeft een oplossing voor hun problemen: een goudprijs van 8.000 dollar.
De centrale banken – met de Amerikaanse op kop – hebben in de periode 2008 tot en met vandaag het financieel systeem overspoeld met gratis geld. In de Verenigde Staten leek die aanpak te werken, maar dan alleen omdat de Fed heel wat kunst- en vliegwerk deed. De macro-economische cijfers werden kunstmatig opgefleurd, zodat de buitenwereld de indruk kreeg dat er inderdaad sprake was van een economische opleving. De meest recent gepubliceerde cijfers doorprikken dat beeld echter.
De Amerikaanse dienstensector groeide in januari trager dan verwacht. En dat was maar één van de tegenvallers waar de Fed mee werd geconfronteerd. De kans is weer een stukje groter dat ze dit jaar niet, zoals al halvelings was beloofd, haar rentevoeten verder kan verhogen. Integendeel zelfs, de kans bestaat dat de Fed de eerder aangegane renteverhoging zal terugschroeven en zelfs opnieuw meer geld in het systeem zal moeten injecteren.
Volgens Middelkoop heeft Plan A of het huidige financieel systeem niet gewerkt en dus is het tijd om uit een ander vaatje te tappen. Middelkoop denkt in verband met een Plan B onder andere aan een opwaardering van het goud. Een goudprijs van 8.000 dollar zou de balans van de Fed kunnen helpen herstellen. De Amerikaanse president Roosevelt deed iets gelijkaardigs in de jaren 30 van de vorige eeuw en die aanpak heeft toen gewerkt. Zo’n plan B is dus voor herhaling vatbaar.