De afgelopen weken moesten de markten voor edelmetalen opnieuw een toontje lager gaan zingen. Hoeven we ons daar grote zorgen over maken? Naar onze mening niet, want het wordt steeds duidelijker dat de goudmarkt gemanipuleerd wordt. Er wordt zodoende van elke rustige marktdag gebruikgemaakt om het goud neer te hameren. Dat gebeurt niet via de verkoop van fysiek goud, maar via de ‘papieren’ markt. Vorige week woensdag was het weer zo ver, een grote verkooporder zette de goudprijs fors lager.
Het staat als een paal boven water dat de manipulatie van de goudmarkt niet eindeloos vol kan worden gehouden. De beleggers trekken er zich trouwens niets van aan, want zij maken van elke inzinking in de goudprijs gebruik om de posities verder uit te breiden. De manipulatie van de markt kan hun vertrouwen in de edelmetalen niet schaden. Eerder is het tegendeel het geval. Er is meer bepaald één belangrijke factor die in het voordeel van het goud speelt en dat is de situatie in China. Die situatie mag op zijn zachtst gezegd zorgwekkend genoemd worden.
De goudprijs kan in de komende 2 jaar nieuwe recordniveaus laten optekenen precies omdat de situatie in China uit de hand aan het lopen is. De Chinese regering doet haar uiterste best om vastgoed af te koelen, maar dat wordt afgeremd door een daling van de koers van de yuan. Incrementum AG is van mening dat deze situatie volledig in het voordeel van de goudprijs pleit, die over een hausse-potentieel kan beschikken dat veel groter is dan algemeen wordt verwacht.
Ronald Stoeferle, managing partner Incrementum AG, ziet de goudprijs op relatief korte termijn inderdaad door het dak vliegen. De Chinese problemen kunnen gekoppeld worden aan de groeiende twijfels omtrent de slagkracht van de centrale banken. Die Ronald Stoeferle is overigens niet de eerste de beste, hij en niemand anders leverde in de afgelopen jaren de meest voorspelbare prognose met betrekking tot de evolutie van de goudprijs. Met zijn mening moet dus wel degelijk rekening gehouden worden.