Goldman Sachs blijft volharden in de boze, de analisten van deze bank geven geen fluit om de toekomst van het goud. Op de goudmarkt ligt daar feitelijk niemand echt wakker van, want GS geniet de weinig benijdenswaardige reputatie van een betrouwbare contra-indicator te zijn. Dat zou betekenen dat de beleggers geen enkele rekening moeten houden met de adviezen gegeven door de mensen van Goldman Sachs.
Want hoe men het ook draait of keert: goud is van het lelijke eendje de mooie zwaan geworden en dat over een periode van slechts enkele maanden. Steeds meer beleggers zoeken bij de edelmetalen een veilige vluchthaven en deze evolutie kan de goudprijs in de komende maanden blijven ondersteunen. Maar dat betekent niet dat die prijs in één vloeiende beweging naar omhoog zal gaan. De tijd lijkt nog niet rijp te zijn voor een heuse prijsontploffing, die zal er pas komen wanneer de periode van de hyperinflatie aanbreekt.
Wel worden de signalen die wijzen op een come-back van het goud steeds sterker. In de afgelopen jaren haalde iedereen de neus op wanneer edelmetalen ter sprake kwam, maar dat is dus niet langer het geval. Fondsbeheerder als Blackrock moeten steeds meer fysiek goud kopen om aan de vraag naar haar ETF’s te voldoen. De posities in die Gold ETF’s zijn gestegen tot het hoogste niveau in 18 maanden. De stijging van de voorbije maanden was overigens de sterkste sinds 2012.
Die posities zijn namelijk al 10 weken op rij gestegen, hetgeen aangeeft dat de hausse bij het goud toch op een brede steunbasis mag rekenen. John Stephenson, chief executive officer bij Stephenson & Co. Capital Management in Toronto, ziet een groot aantal factoren een verdere stijging van de goudprijs ondersteunen: onzekerheid rond de politiek van de centrale banken, negatieve rentevoeten, twijfels over de Chinese economie, onzekerheid op de valutamarkten en ga zo maar door. Hij geeft zijn klanten dan ook een duidelijk advies: koop goud en houd de posities in goud goed vast.