We leven in troebele tijden, waarbij niemand nog weet wie we mogen geloven en wie we niet mogen geloven. Een goed voorbeeld daarvan is wat in India is gebeurd. Premier Narendra Modi heeft de oorlog aan cash verklaard onder het mom van bestrijding van de belastingontduiking. Maar dat is flauwe zever, want inmiddels heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt dat de inkomsten uit belastingen zijn gestegen in plaats van gedaald. Minister Arun Jaitley berichtte dat de Indiase belastinginkomsten vorig jaar tot en met 19 december met bijna 15% zijn gestegen.
Maar de Indiase bevolking is inmiddels zo monddood gemaakt dat de inbeslagname van de grote bankbiljetten zonder een volksopstand werd geslikt. Modi zit nog altijd op zijn stoel en het ziet er niet naar uit dat hij op korte of middellange termijn zal moeten opstappen. Maar India is geen alleenstaand geval, overal in de wereld neemt de onzekerheid zienderogen toe, ook in de Verenigde Staten.
Naeem Aslam van Think Markets merkt op dat er aanvankelijk wel enthousiasme was voor de komst van Donald Trump naar het Witte Huis, maar de euforie die de nieuwe president omringt kan even snel weer verdwijnen. Zelfs Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank tast in het duister over wat Trump van plan is om te doen. Hij zegt van alles en nog wat, maar over zijn concrete plannen tast iedereen in het duister. Mogelijk weet hij het zelf ook niet.
Goud is meer dan ooit een must in periodes van onzekerheid. Bij Market Anthropology is Erik Swarts van mening dat de goudprijs dit jaar kan stijgen zoals dat in 2002 en 2003 is gebeurd. Swarts maakt zich weinig zorgen over de sterke dollar die de goudmarkt een aardige pad in de korf heeft gezet. Hij gelooft namelijk dat de dollar de steun van hogere rentevoeten zal moeten missen, want in zijn visie zal de FED niet in staat zijn om dit jaar haar basisrente verder te verhogen. En dus zal de dollar automatisch weer een toontje lager moeten gaan zingen.