Het minste wat we kunnen zeggen is dat de goudprijs zich kranig houdt. In de afgelopen weken kon een groot deel van de eerder opgebouwde winsten zonder zichtbare moeite vastgehouden worden, tot verbazing van zakenbanken als Goldman Sachs die om één of andere onduidelijke reden niets van goud moeten weten. Maar Adrian Ash weet waarom de edelmetalen het zo goed doen: ze bieden een uitstekende bescherming tegen negatieve rentevoeten.
Over die negatieve rentevoeten is het laatste woord nog niet gevallen. De Europese en de Japanse centrale banken zijn aan een experiment begonnen waarvan niemand durft te voorspellen hoe het zal eindigen. Maar een algemene consenus bij economen is dat die afloop allesbehalve positief zal zijn. Verwacht mag worden dat ook de Amerikaanse centrale bank niet zo lang zal wachten alvorens op haar beurt naar het ultieme redmiddel van negatieve rentevoeten te grijpen. Die uitdrukking ‘ultieme redmiddel’ moet u ons niet kwalijk nemen, ze is namelijk ironisch bedoeld.
Adrian Ash, head of research bij BullionVault, is van mening dat de financiële markten zich niet voor de gek laten houden. Ze beseffen maar al te goed dat negatieve rentevoeten iets surrealistisch zijn, iets wat niet strookt met de wetten van de logica op de markten. Ze voelen zich zodoende onzeker en grijpen naar iets wat tastbaars is. Goud, zilver, platina en andere edelmetalen staan zodoende hoog op hun verlanglijstje.
Ash merkt op dat een factor die vroeger tegen het goud speelde, nu in het voordeel van de goudprijs werkt. Belegging in edelmetalen heette contraproductief te zijn wegens het ontbreken van rendement of dividend. Maar de benchmark Zwitserse staatsobligatie heeft nu een negatief rendement van 0,40% en banken die geld willen plaatsen bij de Europese Centrale Bank moeten nu 0,30% betalen. En tot nader order zijn er aan een belegging in gouden munten of staven nog geen rechtstreekse kosten verbonden.