De financiële markten zijn er van overtuigd dat de Japanse en Europese centrale banken kwistig geld zullen blijven rondstrooien, kwestie van de economie een monetaire stimulus te geven. Daarnaast staat het zo goed als een paal boven water dat de rentevoeten nog jarenlang laag zullen blijven. Deze evolutie speelt uiteraard in de kaart van goud, zilver, platina en andere edelmetalen. De centrale bankiers gedragen zich noodgedwongen erg roekeloos en dat kan erg vervelende gevolgen hebben voor het financieel systeem.
Op de eerste plaats wordt uiteraard de waarde van het papieren geld stelselmatig ondermijnd. Een aantal valuta’s, waaronder de euro en de dollar, zullen vermoedelijk blijven verzwakken ten opzichte van de dollar. Aangezien het goud in dollars noteert, zal de goudprijs uitgedrukt in andere valuta’s automatisch stijgen. Het feit dat de Amerikaanse centrale bank haar basisrente vermoedelijk in de onmiddellijke toekomst niet zal kunnen verhogen, heeft daar weinig invloed op. De FED zal namelijk zelf geen geld meer blijven bijdrukken via het inkopen van obligaties.
Iemand die de boodschap lijkt te hebben begrepen, is George Soros. De Amerikaanse miljardair van Hongaarse afkomst heeft al meermaals zijn geloof in het goud onderstreept. Hij is bijzonder actief geweest op de goudmarkt, onder andere door het innemen van posities in exchange-traded funds of tracker SPDR Gold Shares (GLD). Die posities moeten de portefeuille van Soros Fund Management bescherming bieden tegen een gure wind die over de financiële markten kan aangewaaid komen. George Soros dekt zich dus met goud in tegen…ja, wat eigenlijk.
Op de eerste plaats is hij uiteraard goed op de hoogte van bovenstaande, namelijk dat het goud moet kunnen profiteren van de royale monetaire politiek van de centrale banken. Maar daarnaast vreest hij dat de wereld nog een harde dobber te wachten staat, in de vorm van een mogelijke opleving van de financiële crisis van 2008. De eerste fase van deze crisis werd door de centrale banken bezworen. Hetzelfde geldt voor de tweede fase, die in de vorm van de eurocrisis alleen Europa trof. Maar die derde fase zou kunnen komen op een moment dat de centrale banken zonder verweer zijn gesteld omdat alle beschikbare middelen opgebruikt werden. Op dat moment kan wat goud in de portefeuille goed van pas komen.