De problemen waar de Europese banksector mee worstelt, zijn gigantisch. Bovendien is er nog altijd geen oplossing in zicht en het zal ook bijzonder moeilijk worden om die te bedenken. Want de Duitse kanselier Angela Merkel heeft zich tot dusver opgesteld als een rabiaat tegenstander van staatssteun aan de Europese banken. Terwijl bijvoorbeeld de Italiaanse banken moeilijk overeind gehouden zullen kunnen worden zonder steun van de overheid.
Waarschijnlijk zal Merkel pas overstag gaan wanneer de problemen met Deutsche Bank nog eens aan de oppervlakte komen. Maar tot een reddingsoperatie zoals we die in het vorige decennium hebben gezien, zal het waarschijnlijk niet meer komen. De overheden zitten op hun tandvlees en zouden in theorie elke eurocent tweemaal moeten omdraaien. Wat ze natuurlijk niet doen, maar dat is een ander verhaal.
Deutsche Bank en de Italiaanse banken vormen overigens geen uitzonderingen, de Europese banken bevinden zich algemeen nog steeds in vieze papieren. De minste crisisvonk kan al volstaan om een smeulend vuurtje te doen uitgroeien tot een uitslaande brand. Bij de Europese Centrale Bank waarschuwde vice president Vitor Constancio onlangs voor de kwetsbaarheid van de Britse banken.
RBS, dat in 2008 door de Britse regering overeind werd gehouden, heeft al 8 jaar op rij een verlies gemeld. Maar aan probleemgevallen is ook elders in Europa geen gebrek. We vermelden voor de vuist weg Allied Irish Bank, Bank of Ireland, Barclays, Banco Popular, Credit Suisse en Raiffeisen. Er is in de sector sprake van een algemene instabiliteit. De volgende bank run kan de vlam in de pijp jagen en een nieuwe wereldwijde crisis veroorzaken. Laat u dus niet slaap sussen door de ogenschijnlijke kalmte op de financiële markten.